ukenru
vlada-litvi-zaproponuvala-zaboroniti-vvezennya-tovariv-scho-nagaduyut-alkogol

Влада Литви запропонувала заборонити ввезення товарів, що "нагадують алкоголь"

 • 9408 переглядiв

КИЇВ. 6 вересня. УНН. Литовські законодавці пропонують заборонити виробництво і ввезення продуктів харчування і товарів, які будуть нагадувати або імітувати алкоголь чи його тару, передає УНН з посиланням на Delfi.lt.

Також пропонується заборонити продаж пива міцністю більше 7,5% в тарі більше 0,2 л, а 7-7,5% - більше 0,25 л.

У свою чергу Міністерство економіки пропонує ініціативи не схвалювати, оскільки, як вважають у відомстві, це завадить вільному переміщенню товарів в Євросоюзі. Крім того, пропозиції не підкріплені ні статистикою, ні дослідженнями, кажуть в литовському МЕРТ.

Тим часом в Департаменті з контролю за наркотиками, тютюном і алкоголем стверджують, що товари, які імітують спиртні напої, формують позитивне ставлення молодого покоління до алкоголю, зміцнюючи їхнє рішення в майбутньому неодмінно спробувати його.

Відзначимо, що в Україні практика обмеження продажу алкогольних напоїв себе так і не виправдала.

Так, у квітні Президент України підписав закон, який надає місцевій владі право вводити тимчасові обмеження на продаж алкоголю в стаціонарних точках торгівлі.

Однак нелегальний бізнес вміло обходить такі заборони, а легальні гравці ринку страждають від них.

Магазини повсюдно порушують заборону, ніяких санкцій таке порушення не передбачає. Також подібні обмеження провокують появи точок нелегальної торгівлі і торгівлі контрафактним алкоголем.

Більш того, раніше в низці українських регіонів заборона на продаж алкогольних напоїв у нічний час, введена місцевою владою, успішно була оскаржена і скасована судами.

Додамо, що представники місцевої влади, в свою чергу, також визнали неможливість ефективно "забороняти нічну торгівлю алкоголем".

Українські Національні Новини

Новини Світу