ukenru
vlada-kazakhstanu-zayavila-scho-situatsiya-stabilizuvalasya-ta-perebuvaye-pid-kontrolem

Влада Казахстану заявила, що ситуація стабілізувалася та "перебуває під контролем"

 • 17845 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. У Казахстані після протестів ситуація стабілізована та перебуває під контролем. Звільнено всі захоплені адміністративні об'єкти у чотирьох містах. Про це повідомляє Комітет національної безпеки Республіки Казахстан, пише УНН.

Цитата:

“Станом на 10 січня 2022 року ситуація в Республіці Казахстан стабілізована і перебуває під контролем", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Зазначається, що звільнено всі захоплені "терористами" адміністративні об’єкти у містах Алмати, Кизилорда, Талдикорган і Тараз.

Також вказано, що забезпечено безпеку особливо важливих, стратегічних об’єктів та місць зберігання зброї, боєприпасів.

“Проводяться зачистки місць можливого укриття бойовиків та учасників масових заворушень. Здійснюється фіксація та збирання слідів злочинної діяльності”, — наголошується в повідомленні.

Окрім того, видання Zakon.kz повідомляє у своєму Telegram-каналі, що комунальні служби упорядковують місто Алмати.

У вулично-дорожній мережі міста виявлено понад 2 тис. місць з розібраною бруківкою в районі “Алмати Арена” та площі Нової Зеландії, на пр. Назарбаєва та Достик, вул. Сатпаєва.

Доповнення

Протести у Казахстані спалахнули після того, як 1 січня вдвічі зросли ціни на автомобільний газ: із 60 тенге до 120 за літр.

У ніч проти 5 січня через масовий характер мітингів президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ввів в Алмати, Алматинській та Мангістауській областях надзвичайний стан. Згодом - по всій країні.

Зранку 5 січня Токаєв відправив уряд Казахстану у відставку. Він також доручив запровадити тимчасове державне регулювання цін на скраплений газ, а також бензин та дизель.

Однак, масштабні протести продовжилися, набувши політичного забарвлення. Низка міст, такі як Алмати та Актау, перетворились на справжнє поле бою.

Увечері того ж дня Токаєв звернувся до глав держав ОДКБ із проханням про допомогу у наведенні ладу в країні. Після цього в країну почали прибувати “миротворці” з сусідніх пост-радянських країн - зокрема, з Росії.

У Казахстані внаслідок протестів затримали 7939 людей.

Українські Національні Новини

Новини Світу