ukenru
virobniki-zelenoyi-energetiki-gotovi-na-memorandum-z-uryadom

Виробники "зеленої" енергетики готові на меморандум з урядом

 • 12382 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Виробники відновлювальних джерел енергії готові на меморандум з урядом. Про це сьогодні у ході пресконференції заявив керівний партнер UDP Renewables, член УАВЕ Сергій Євтушенко, передає УНН.

Він розповів, що з метою запуску "зеленої" галузі Україна прийняла низку документів.

"Більш, ніж достатньо, довгострокових документів, які дали комфорт і впевненість інвесторам, і завдяки яким в Україні в принципі з'явилася галузь відновлювальних джерел енергії", - каже Євтушенко.

Так, мова про: окремий розділ у договорі про асоціацію між Україною і ЄС; протокол про приєднання України до договору про заснування енергетичного співтовариства; ЗУ "Про ринок електроенергії", Національний план дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року, Енергетичну стратегію України на період 2035 року, яка стверджує, що частка ВДЕ в загальному енергетичному міксі повинна досягнути 25%, розповів експерт.

"Ми працюємо з юристами і розуміємо, що ці довгострокові документи дають нам дуже поважні шанси у теоретичних можливих судах, де ми зможемо довести свою позицію.

Поряд з цим, ми зробимо все можливе для того, щоб все-таки знайти точки дотику і підписати меморандум щодо ВДЕ. І прийняти потім законодавство від українського парламенту, яке дозволить розв'язати цей цугцванг", - заявив Євтушенко.

Окремо фахівець відзначив компромісну позицію українського уряду в частині підписання "зеленого" меморандуму.

"Ми надзвичайно цінуємо зусилля Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, в. о. міністра енергетики Ольги Буславець і ми віддаємо належне тому, що вони велику частину своїх зусиль присвячують тому, щоб домовитися з галуззю про зелений компроміс", - каже Євтушенко.

Нагадаємо, в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець обговорила з тимчасово повіреною у справах США Крістіною Квін ситуацію на енергетичному ринку України, зокрема “зелений” тариф.

Раніше повідомлялось, що США закликає Україну відмовитися від намірів різкого зниження "зеленого" тарифу. Своє занепокоєння вони пояснюють тим, що в Україну було інвестовано значні кошти під гарантії держави і чітко закріплені "правила". Зміна таких правил, на їх переконання, може бути лише в рамках добровільного погодження компромісу між Україною та інвесторами.

Довідка УНН. Верховна Рада минулого скликання законодавчо прогарантувала інвесторам викуп електронергії, виробленої з відновлювальних джерел (сонце, вітер) по закріпленим в законодавстві тарифам, оскільки окупність їх капіталовкладень в нову сферу може сягати 20 років ( як було в Німеччині). Водночас, Україна тепер намагається домовитися з інвесторами понизити цей тариф і розвантажити боргові зобов’язання країни.

Як запевняють експерти, "зелений" тариф не впливає на тарифи для населення.

Українські Національні Новини

Політика