vinnytska-oblasna-rada-hotova-bula-viddaty-zemli-prosto-tak-a-za-umovy-budivnytstva-na-nykh-zhytla-dlia-viiskovykh-vidmovylas

Вінницька обласна рада готова була віддати землі просто так, а за умови будівництва на них житла для військових – відмовилась

 • 165510 переглядiв

Вінницька облрада планувала передати обласному центру два з половиною гектари землі без жодних умов та застережень. Проте пропозицію віддати ці землі під будівництво житла для військових - провалила

Вінницька обласна рада днями планувала передати обласному центру два з половиною гектари землі без жодних умов та застережень. Однак, коли на голосування була винесена пропозиція віддати ці землі під будівництво житла для військових, депутати провалили голосування. Про ситуацію у коментарі УНН розповів депутат облради Євгеній Шаповалов.

Деталі

За словами Шаповалова, історія з передачею чи перерозподілом майже 2,5 га землі, які віднесені до комунального підприємства, заснованого облрадою, "Віноблагроліс", тягнеться ще з попереднього скликання облради. І от днями питання передачі цих земель Вінниці було винесене на голосування.

Депутат пояснив, що жодних преференцій область від цієї передачі не отримала б.

"2,5 га землі в місті, хоч і на окраїні, якусь вартість та й мають. Враховуючи те, що після того як ПДФО з військових буде надходити вже до держбюджету, навіть те, що ми розраховували, наприклад, спрямувати на придбання дронів… Тобто за новим розподілом постає загроза щодо наповнення обласного бюджету і його виконання на 100%, цей ризик є і це оголошувалося директором департаменту фінансів облдержадміністрації на сесії. Тобто логічніше в цій ситуації шукати якісь фінансові компенсатори за таку площу і продавати хоч Вінницькій міській раді, хоч кому. Це було б логічно", - вважає депутат.

Як розповів Шаповалов, він був би навіть не проти безоплатної передачі цих земель обласному центру, однак, за умови, що на них зведуть житло для військових та їх родин, а також ветеранів та родин загиблих героїв. Таку пропозицію Шаповалов вніс на розгляд облради разом із ще однією колегою. Однак депутати таку ініціативу не підтримали.

"Більшість сесійної зали не погодилася з цим і для мене це стало неприємною несподіванкою", - каже Шаповалов.

Додамо

Більшість у Вінницькій обласній раді сформувала "Українська стратегія Гройсмана", і як зауважує Шаповалов, ця політсила озвучувала в місцевій раді, що основні принципи їхньої роботи - безпека й оборона, стійкість та турбота. Такі ж принципи нібито закладені і в роботу міжрегіонального гуманітарного штабу, очолюваного Володимиром Гройсманом і створеного за ініціатив обласної та міської ради (більшість в обох належить "Українській стратегії Гройсмана").

"Я озвучив це колегам, озвучу й вам. Наприклад, оця волонтерська партійна організація Міжрегіональний гуманітарний штаб, яку очолив Гройсман, вони ж вийшли з правильною ініціативою, що пріоритети в бюджеті – безпека і оборона. І що вони турбуються про військових. А коли виносиш цю ініціативу щодо землі для військових – то чомусь не голосують. Когнітивний дисонанс якийсь", - зауважив депутат.

Поки що депутати Вінницької облради взагалі не підтримали передачу згаданих земель Вінниці. Однак, вони ще можуть повернутися до цього питання.

Крім того, як зауважив Шаповалов, – публічна кадастрова карта закрита на час воєнного стану, а тому навіть депутати місцевих рад не завжди можуть точно бути впевнені у тому, щодо яких саме земель йде голосування. Але попри це депутати все ж іноді ухвалюють рішення лише за номером земельної ділянки.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Підтримка України "екзистенційної важливості" для Європи - Шольц

     • 26680 переглядiв