ukenru
vimagav-khabar-u-kirgizstani-zatrimali-glavu-pres-sluzhbi-prezidenta

Вимагав хабар: у Киргизстані затримали главу прес-служби президента

 • 15651 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. У Киргизстані за підозрою у вимаганні хабара в особливо великому розмірі затримали завідувача відділом інформаційної політики апарату президента країни Нургази Анаркулова. Про це повідомляє Державний комітет національної безпеки країни, передає УНН.

Цитата:

"У рамках проведеної роботи щодо виявлення, попередження та припинення злочинів корупційної спрямованості в органах державної влади КР, АКС ДКНБ КР виявлено факт вимагання хабара в особливо великому розмірі з боку завідувача відділу інформаційної політики Апарату президента КР "А.Н.С.", - повідомили в ДКНБ.

Деталі

За даними відомства, підозрюваний вимагав велику суму у претендента на одну з керівних державних посад за позитивне вирішення питання про призначення. 30 січня чиновник був затриманий і доставлений в Головне слідче управління ДКНБ. Анаркулов був призначений завідувачем відділом інформаційної політики апарату президента в жовтні 2020 року. За даними місних ЗМІ, в травні 2012 року чиновник також затримувався за вимагання. Тоді він, будучи головним редактором газети "Майдан.kg", вимагав гроші у підприємця, погрожуючи опублікувати компрометуючі матеріали.

Ситуація в Киргизстані

10 січня в Киргизстані пройшли вибори президента. Перемогу здобув 52-річний Садир Жапаров, з гігантським відривом випередив 16 інших конкурентів. Відзначимо, що кілька місяців тому Садир Жапаров перебував у в'язниці. У вересні 2012 року по відношенню до Садира Жапарова, який очолив на той час фракцію "Ата-Журт", Генпрокуратура країни порушила кримінальну справу. Його звинуватили в шахрайстві за фактом незаконної приватизації будівлі в Бішкеку. Парламент тоді відмовив генпрокурору в притягненні Садира Жапарова до кримінальної відповідальності.

3 жовтня 2012 року депутати "Ата-Журт" Камчибек Ташиєв, Садиров Жапаров і Талант Мамитов влаштували мітинг у "Білого дому". Самого Жапарова на ньому не було. Але його звинуватили в підбурюванні.

9 березня 2013 року суд визнав винним Садира Жапарова за статтею 295 "Насильницьке захоплення влади або насильницьке утримання влади" УК КР і засудив до одного року і шести місяців позбавлення волі. Пізніше Жапаров виїхав з країни, але повернувся в Киргизстан в березні 2017 року. У день приїзду його заарештували. Суд засудив Садиров Жапарова до 11 з половиною років в'язниці за статтею "Захоплення заручника". В ніч з 5 на 6 жовтня 2020 року прихильники звільнили його з ВК № 1, де він відбував покарання. Буквально за добу Верховний суд повернув справу Садира Жапарова на перегляд. Це дозволило йому балотуватися в президенти Киргизстану.

5 жовтня 2020 року в результаті масових протестів і заворушень у Бішкеку - Жапарова випустили на свободу, а також призначили 6 жовтня - в.о. прем'єра країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу