vidshkoduvannia-zbytkiv-cherez-ahresiiu-rf-mizhnarodna-komisiia-z-rozghliadu-zaiav-planuie-rozpochaty-robotu-do-kintsia-2025-ho-roku

Відшкодування збитків через агресію рф: міжнародна комісія з розгляду заяв планує розпочати роботу до кінця 2025-го року

 • 24176 переглядiв

Відбулася перша підготовча зустріч щодо створення міжнародної комісії з розгляду позовів про відшкодування збитків, завданих агресією росії проти України.

9–10 липня в місті Гаазі, що в Нідерландах, відбулась перша підготовча зустріч  з міжнародного інструмента для створення комісії з розгляду заяв щодо відшкодування збитків, що виникли внаслідок агресії рф проти України. Про це УНН повідомляє із посиланням на Офіс Президента. 

Деталі 

Українську делегацію на першій підготовчій зустрічі в Гаазі очолила  ​​заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра. 

Як зазначається, захід офіційно започаткував роботу зі створення другого елемента міжнародного компенсаційного механізму, завдяки якому росія буде змушена заплатити постраждалим від її агресії проти України.

У зустрічі взяли участь представники 53 країни з усіх континентів, ЄС і Ради Європи. На ній, як повідомляється, досягли згоди щодо основних принципів роботи майбутньої комісії й поставили мету запустити її до кінця наступного року. 

 В ОП нагадали, що уже в березні 2022 року Україна розпочала роботу й зібрала найкращих українських та світових юристів, дипломатів і політиків, щоб розробити міжнародний механізм компенсації. Завдяки цим зусиллям у листопаді 2022 року Генеральна Асамблея ООН визнала:

  •  росія повинна нести відповідальність за будь-які порушення міжнародного права в Україні або проти України, включно з її агресією, що порушує Статут Організації Об’єднаних Націй, а також з будь-якими порушеннями міжнародного гуманітарного права та міжнародного права, прав людини;
  • рф повинна нести правові наслідки всіх своїх міжнародно-протиправних діянь, включно з відшкодуванням будь-якої шкоди, заподіяної такими діяннями; 
  •  є необхідність створення у співпраці з Україною міжнародного механізму для відшкодування шкоди, втрат або збитків, що виникли внаслідок міжнародно-протиправних діянь росії в Україні або проти України.

Доповнення

Міжнародний компенсаційний механізм складатиметься з трьох елементів: Реєстру збитків, комісії з розгляду заяв і компенсаційного фонду. 

Реєстр збитків був заснований у травні 2023-го Радою Європи і у квітні цього року почав приймати заяви за першою з 44 категорій. Як стверджують в ОП, наступні 12 категорій будуть запущені найближчим часом.

Тетяна Краєвська

Війна

    Популярні

    Новини по темі