ukenru
vidkritiy-reyestr-dogovoriv-iz-zabudovnikami-kiyeva-zapratsyuye-v-nayblizhchi-misyatsi

Відкритий реєстр договорів із забудовниками Києва запрацює в найближчі місяці

 • 11049 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Відкрита електронна база договорів київських забудовників із зазначенням розміру пайової участі за ними стане доступною через 2-3 місяці. Про це повідомила прес-служба Київської міськдержадміністрації (КМДА) з посиланням на першого заступника голови КМДА Геннадія Пліса, передає УНН.

“Що стосується громадськості, то для будь-кого, хто цікавиться питаннями пайової участі, інформаційна база буде у відкритому доступі, як тільки ми її закінчимо, тобто через два-три місяці. Це буде Реєстр договорів. Всі борги конкретних забудовників із зазначенням стану судових процесів по ним доступні для ознайомлення вже зараз”, – зазначив Г.Пліс.

За його словами, програма розрахунку розмірів пайового внеску і підготовки договорів почала працювати з 1 січня, однак публічна частина поки що недоступна, оскільки не вивірена база даних.

Як пояснив Г.Пліс, програма дозволяє будь-якому забудовникові і будь-кому зробити попередній розрахунок розміру пайової участі перед подачею документів, а також розрахувати розмір найближчого платежу за укладеним договором.

У перспективі, за словами Г.Пліса, з’явиться опція, яка передбачає повну електронну взаємодію між адміністрацією і девелоперами без передачі паперових документів. Цю функцію планують запустити до кінця року.

Нагадаємо, новий порядок запрацював з 1 січня 2017 року. Всі столичні забудовники платитимуть за новою ставкою і формулою розрахунку пайової участі: 4% від кошторисної вартості будівельних робіт. Причому на період до 31 грудня 2017 року застосований понижуючий коефіцієнт 0.5, завдяки чому протягом усього 2017 року забудовники зможуть сплачувати пайову участь за пільговим коефіцієнтом 2%.

Відповідно до нового порядку, забудовник та місто можуть проводити взаємозаліки, якщо перший виконав роботи по будівництву інженерних мереж.

“Новий порядок сплати пайової участі — це широкий крок назустріч будівельній галузі. Якщо норматив дійсно працюватиме, як зазначено, це унеможливить будь-яку непрозорість, тож варто очікувати позитивних змін у розвитку міста. Бюджет має наповнюватись платежами, які стануть запорукою створення нових об’єктів соціальної інфраструктури, тож столиця стане більш комфортною! Також новий порядок сприятиме покращенню інвестиційного клімату. Чим менше бюрократичних процедур та зборів, тим більша ймовірність, що столиця зацікавить іноземних інвесторів. А це зростання міста, створення робочих місць, ріст економки”, — вважає правління — президент ПАТ “ХК “Київміськбуд” Ігор Кушнір.

Українські Національні Новини

Київ