ukenru
vidbuduvati-ukrayinu-u-yes-rozrobili-plan-pislyavoyennogo-vidnovlennya-derzhavi-na-sotni-mlrd-yevro

Відбудувати Україну: у ЄС розробили план післявоєнного відновлення держави на сотні млрд євро

 • 149453 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Європейський Союз розробив план післявоєнного відновлення України на сотні мільярдів євро. Як пише німецьке видання Sueddeutsche Zeitung, яке отримало в розпорядження восьмисторінковий проєкт рішення, ЄС вимагатиме від Києва боротися з корупцією та проводити реформи задля наближення, та майбутнього вступу країни в Євросоюз, передає УНН.

Деталі

За інформацією видання, комісія планує затвердити проєкт у середу. Згідно з документу, відбудова зруйнованої війною інфраструктури України займатиме понад 10 років, а кошти, виділені на відновлення, будуть пов'язані із суворими умовами, такими як боротьба з корупцією та зусиллями українського уряду щодо проведення реформ.

В основі проекту лежить принцип "зробити краще, ніж було". Це означає, що нова інфраструктура та будинки мають відповідати кліматичним вимогам.

Щодо суми, наголошується, що точна сума не зрозуміла, однак збитки від війни вже оцінюють у сотні мільярдів євро.

Фінансовий внесок Європейського Союзу має надійти з нової програми бюджету ЄС. Вона має ґрунтуватися на тому, як працює допомога ЄС державам-членам після пандемії коронавірусу.

Країни-члени повинні подати до Єврокомісії плани реформ та інвестицій. Єврокомісія перевіряє їх, а потім затверджує гранти та позики з низькими відсотками.

Гранти Україні можуть бути покриті за рахунок додаткових платежів держав-членів до бюджету ЄС або за рахунок перерозподілу у межах бюджету.

Щодо пільгових кредитів Києву, то комісія пропонує фінансувати їх, взявши на себе нові борги. Потім держави-члени понесуть спільну відповідальність щодо таких боргів ЄС.

Ця пропозиція є "вибухонебезпечною", оскільки деякі уряди ЄС, у тому числі традиційно німецький уряд, дуже критично ставляться до загальноєвропейського боргу, зазначає видання.

Влада Брюсселя також згадала про можливість використання конфіскованих російських активів для фінансування реконструкції. Проте це вважається юридично чутливим питанням.

Додамо

У коментарі УНН архітектор Юліан Чаплинський заявив, що для відбудови зруйнованих внаслідок бойових дій українських населених пунктів знадобиться близько 10-20 років, але з умовою, що буде впроваджено "План Маршалла".

Президент Зеленський назвав ключові завдання у відбудові зруйнованих війною українських міст. Він зазначив, що важливо не лише відновити зруйноване, а й вирішити застарілі проблеми.

Українські Національні Новини

Суспільство