ukenru
vid-sogodni-v-ukrayini-zaboroneno-bezkoshtovne-rozpovsyudzhennya-plastikovikh-paketiv

Від сьогодні в Україні заборонено безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів

 • 58384 переглядiв

КИЇВ. 10 грудня. УНН. Від сьогодні в Україні набирає чинності перший етап обмежень закону №1489-IX “Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України”. Про це повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, інформує УНН.

Деталі

З 10 грудня в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг забороняється розповсюдження: надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів та оксорозкладних пластикових пакетів.

Водночас заборона не стосуватиметься біорозкладних пластикових пакетів та надтонких пластикових пакетів, призначених для пакування/транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипких продуктів, льоду.

За невиконання вимог закону передбачають такі штрафи:

• за порушення заборони розповсюдження у закладах торгівлі — від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 — 17000 грн), а за повторне порушення протягом трьох років —  від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів (17000 — 34000 грн);

• за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів —  від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 — 3400 грн), а за повторне порушення протягом трьох років — від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів (3400 — 8500 грн).

Додамо

Виконувач обов’язків міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець зазначив, що така практика не нова, за аналогічними правилами живуть європейці.

"Обмеження обігу пластикових пакетів на території України — це насамперед про запобігання утворенню відходів. Використання пластикових пакетів стане зваженим, а українці поступово звикнуть брати пакети лише за реальною потребою. Практика, яка наразі запроваджується в Україні, не є новою. За аналогічними правилами живуть європейці, такі обмеження встановили десятки країн світу. І ми також рухаємося цивілізованим шляхом", — додав Стрілець.

Як зазначають, згодом в Україні обмежать обіг та виробництво пластикової продукції одноразового використання.

Нагадаємо

Закон про обмеження обігу пластикових пакетів на території України Верховна Рада ухвалила у червні цього року.

Українські Національні Новини

Суспільство