ukenru
vibori-prezidenta-yavka-ukrayintsiv-u-frankfurti-na-mayni-ne-visoka

Вибори президента: явка українців у Франкфурті-на-Майні невисока

 • 17401 переглядiв

КИЇВ. 21 квітня. УНН. У Франкфурті-на-Майні явка українців, які голосують під час повторного голосування на чергових виборах президента України, нижча ніж була 31 березня. Про це у коментарі УНН розповіла Генеральний консул України Алла Польова.

"По всій Німеччині в нас п’ять установ, але я можу сказати за Франкфурт. У нас все добре, на 12 годину проголосувало 464 особи, явка невисока. Це пов’язано, перш за все, з тим, що в Німеччині Паска, а по-друге – канікули. Тому, прогнозуємо менше, ніж минулого разу", - розповіла Генконсул.

Вона також розповіла про те скільки українців перебувають на консульському обліку.

"Звичайно, в нас є облік і офіційна статистика Німеччини. На офіційному обліку в нас десь 15,5 тисяч українців (в консульському окрузі – ред.), але це разом з дітьми, а от офіційна статистика говорить про 16,5 осіб. Але, оскільки, консульський облік не обов’язковий, то люди не всі реєструються і консульський облік не є повною картиною. В цілому, за офіційною статистикою за 2017, в Німеччині проживає 153 тисячі", - пояснила Польова.

Коментуючи ситуацію під час голосування консул наголосила, що дипустанова не фіксує порушення та загалом не є учасником виборчого процесу, а лише організовує умови для роботи виборчої комісії.

"У нас не було скарг ні під час першого туру, ні на даний момент. І нам дуже приємно, коли самі люди в соціальних мережах пишуть про дуже добру організацію роботи. Звичайно, є проблемні моменти. Вони пов’язані, в першу чергу, з жахливим законом про вибори президента. Закон взагалі не враховує складову закордону. Закон написаний на 99% для України. Крім того, що він написаний в 90-ті роки й зараз інші реалії. Як формувати списки, як надсилати запрошення – це все на довгу розмову. Деякі люди, які стоять на обліку, приходять, а їх немає в списках, не дивлячись на те, що вони голосували в першому турі. Але ж не консульство формує виборчі списки! Ми тільки надсилаємо інформацію в ЦВК про людей, які стоять на нашому обліку. Але скарг не було", - резюмувала дипломат.

Нагадаємо, всього у закордонному виборчому окрузі 101 виборча дільниця. Станом на 15 годину голосування вже завершилось в Австралії.

Українські Національні Новини

Політика