verkhovnyi-sud-ssha-rozghliane-spravu-yaka-mozhe-skasuvaty-zvynuvachennia-poviazani-z-napadom-na-kapitolii-u-2021-rotsi

Верховний суд США розгляне справу, яка може скасувати звинувачення, пов'язані з нападом на Капітолій у 2021 році

 • 23901 переглядiв

Верховний суд США має розглянути справу, яка може вплинути на низку судових процесів, пов'язаних з подіями 6 січня 2021 року, і поставити під сумнів, чи є дії обвинувачених перешкоджанням офіційному судочинству. Проти Дональда Трампа висунуті відповідні звинувачення, але суд розгляне обґрунтованість його претензій на імунітет.

Верховний суд США розглядатиме справу, яка може вплинути на сотні процесів, пов’язаних із нападом на резиденцію Конгресу у 2021 році, включаючи федеральне обвинувачення проти колишнього президента Дональда Трампа. Про це пише УНН, посилаючись на Voice of America.

Деталі

В основі справи лежить закон про "перешкоджання офіційному процесу", та його застосування його у зв’язку з подіями 6 січня 2021 року, коли натовп прихильників Трампа увірвався до Капітолію у Вашингтоні.

За останні два роки понад 300 осіб, включно з колишнім президентом Дональдом Трампом, були звинувачені в цьому злочині, і щонайменше 108 з них вже були засуджені за перешкоджання офіційному судочинству.

Справа, яку розглядатиме Верховний суд, стосується саме трьох обвинувачених, які брали участь у нападі на Конгрес: суддя суду нижчої інстанції вважає, що їхня поведінка не підпадає під ознаки злочину перешкоджання офіційному судочинству, і звернувся до Верховного суду, який має консервативну більшість, з проханням винести рішення з цього питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден заявив про непохитну підтримку України: "Я з гордістю приймав Зеленського в Білому домі"

Також судді окремо розглянуть питання про доцільність ухвалення швидкого рішення за заявою Трампа про те, що він не може бути притягнутий до відповідальності за дії, які вчинені в той час, коли Трамп був на посаді президента. Раніше федеральний суддя відкинув цей аргумент.

Довідка

Штурм будівлі Конгресу США стався ввечері 6 січня 2021 року, під час засідання Сенату, на якому мали затвердити результати виборів президента США - перемогу Джозефа Байдена. Під час штурму в приміщенні сталися сутички протестувальників із поліцією.

У подальшому обвинувальному висновку стверджувалося, що Дональд Трамп, впливаючи на хибну заяву про фальсифікацію результатів виборів, зажадав від віцепрезидента Майка Пенса скасувати результати, після чого закликав своїх прихильників відправитися до Вашингтона і "боротися". Це відбувалося незадовго до того, як 6 січня прихильники експрезидента пішли маршем до Капітолія.

Серед чотирьох пунктів, висунутих прокуратурою проти екс-президента Трампа, – перешкоджання службовому процесу, а також злочинна змова з метою вчинення даного злочину. 

Нагадаємо

Палата представників США проголосувала за схвалення розслідування, яке вивчає, чи отримував Джо Байден неналежну вигоду від закордонних ділових операцій свого сина Хантера Байдена. Відповідне розслідування Білий дім відхиляє, як необґрунтоване фактами та політично мотивоване.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенат США ухвалив рекордний оборонний бюджет на 886 млрд доларів

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У київській школі сталась пожежа: що відомо

     • 46355 переглядiв