verkhovnyi-sud-kolorado-ukhvalyv-rishennia-pro-dyskvalifikatsiiu-trampa-na-vyborakh-u-shtati

Верховний суд Колорадо ухвалив рішення про дискваліфікацію Трампа на виборах у штаті

 • 24111 переглядiв

Верховний суд штату Колорадо постановив, що колишній президент США Дональд Трамп має бути дискваліфікований через його ймовірну роль у підбурюванні до насильства у 2021 році, призупинивши дію рішення до січня 2024 року для подачі апеляції. Кампанія Трампа вважає це рішення "помилковим" і планує подати апеляцію до Верховного суду.

Верховний суд Колорадо ухвалив, що колишній президент США Дональд Трамп має бути позбавлений права обіймати посаду президента і виключений з виборчого бюлетеня штату на майбутніх президентських виборах через його роль у підбурюванні до насильства проти уряду США у 2021 році, пише УНН з посиланням на Голос Америки.

Деталі

Рішення може стати першим випадком в історії країни, коли кандидат у президенти потенційно позбавляється права займати Білий дім відповідно до рідко використовуваної 14-ї поправки до Конституції США, ухваленої після Громадянської війни і забороняючої обіймати посаду будь-кому, хто одного разу склав присягу, але потім "брав участь у повстанні чи заколоті".

Постанова суду Колорадо стосується лише республіканських праймеріз, які пройдуть у штаті 5 березня. Проте ухвала суду, швидше за все, вплине на статус Трампа на загальних виборах 5 листопада, пише видання.

Суд Колорадо заявив, що рішення призупинено до 4 січня 2024 року, щоб надати можливість подати апеляцію.

Кампанія Трампа вже назвала рішення суду "помилковим" та "недемократичним" і заявила, що воно буде оскаржене.

"Верховний суд Колорадо ухвалив сьогодні абсолютно помилкове рішення, і ми швидко подамо апеляцію до Верховного суду і паралельно попросимо відкласти це глибоко недемократичне рішення", - заявив представник кампанії Трампа. Він засудив використання 14-ї поправки як спробу відмовити мільйонам виборців у виборі президента.

Адвокат Трампа стверджував, що заворушення в Капітолії не були достатньо серйозними, щоб кваліфікувати їх як заколот, і що висловлювання Трампа на адресу своїх прихильників у Вашингтоні того дня були захищені правом на свободу слова. Адвокат стверджував, що суди не мають права вимагати виключення Трампа із виборчого бюлетеня.

Противники Трампа сподіваються використати цю справу для активізації ширших зусиль щодо його дискваліфікації та винесення питання на розгляд Верховного суду. Проте більшість суддів Верховного суду США становлять консерватори, причому троє є призначенцями самого Трампа.

Зеленський не виключає, що у Трампа буде інша політика щодо України у разі перемоги на виборах у США19.12.23, 20:49

Юлія Шрамко

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У Криворізькому районі вночі знищили ворожий "шахед" - ОВА

     • 27955 переглядiв

    У небі над Одещиною вночі знищили чотири "шахеди"

     • 28188 переглядiв