ukenru
verkhovniy-lider-iranu-zasudiv-ymovirne-otruyennya-shkolyarok-i-nazvav-tse-nepripustimim-zlochinom

Верховний лідер Ірану засудив ймовірне отруєння школярок і назвав це "неприпустимим злочином"

 • 902680 переглядiв

КИЇВ. 6 березня. УНН. Верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї засудив серію ймовірних отруєнь у школах для дівчат та додав, що якщо буде доведено, що це було скоєно навмисно, то винних слід засудити до смертної кари за вчинення "неприпустимого злочину". Про це інформує УНН, посилаючись на The Associated Press.

Цитата

"Якщо отруєння студентів буде доведено, тих, хто стоїть за цим злочином, слід засудити до смертної кари, і для них не буде амністії", - сказав Хаменеї.

Деталі

Зазначається, що це був перший випадок, коли верховний лідер, який має останнє слово в усіх державних питаннях, публічно заявив про ймовірні отруєння, які почалися наприкінці минулого року. Іранські офіційні особи визнали інциденти лише протягом останніх тижнів і не надали подробиць про те, хто може стояти за нападами або які хімікати, якщо такі були, були використані.

З листопада 2022 року іранська влада визнала підозри в нападах на понад 50 шкіл у 21 із 30 провінцій Ірану. В країні наклали суворі обмеження на незалежні ЗМІ після спалаху загальнонаціональних протестів у вересні, що ускладнило визначення характеру та масштабу підозрюваних отруєнь.

У понеділок іранські медіа повідомили, що влада заарештувала журналіста з Куму Алі Пуртабатабаї, який регулярно повідомляв про ймовірні отруєння. Газета "Кайхан" у редакційній статті закликала до арешту видавців газет, які друкували статті про кризу з критикою іранської теократії.

Повідомляється, що діти, які постраждали від отруєння, скаржилися на головний біль, прискорене серцебиття, млявість або іншу нездатність рухатися. Деякі описували запахи мандаринів, хлору чи миючих засобів. Згідно з повідомленнями, з листопада захворіли щонайменше 400 школярів. Повідомлень про летальні випадки не надходило.

Нагадаємо

В столиці Ірану Тегерані та інших містах через хвилю отруєнь, які торкнулися школярок у десятках шкіл, стурбовані батьки вийшли на протести.

Українські Національні Новини

Новини Світу