ukenru
vereschuk-poyasnila-chomu-implementatsiya-formuli-shtaynmayyera-zaraz-nemozhliva

Верещук пояснила, чому імплементація "формули Штайнмайєра" зараз неможлива

 • 12453 переглядiв

КИЇВ. 13 січня. УНН. Народний депутат, член Комітету ВР з питань національної безпеки Ірина Верещук в ефірі одного з телеканалів заявила, що політична частина угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі, включаючи "формулу Штайнмайєра", не може бути імплементована до виконання пунктів з безпеки: дотримання "режиму тиші" і розмінування території, передає УНН.

За її словами, говорити сьогодні про дотримання "режиму тиші" не доводиться, тим більше, що вчора в зоні конфлікту було вбито українського військового.

"У нас вчора в районі Золотого прицільним пострілом убитий наш боєць. Як можна говорити про імплементацію ("формули Штайнмайєра" - ред), коли є смерть від прицільного вогню нашого бійця, незважаючи на домовленості", - прокоментувала вона.

Верещук додає, що незважаючи на вагоме досягнення цієї влади щодо встановлення "режиму тиші", повного і безумовного припинення вогню протягом півроку ще зафіксовано не було. Але Україна і далі продовжує шлях до миру, підкреслює нардеп.

"Я серед ініціаторів і доповідачів законопроекту про розмінування. Ми вже прийняли цей законопроект, а Президент підписав. З 1 січня 2021 року він діє. І це реальний механізм, який дозволить запустити процес розмінування на повну силу", - пояснила вона.

Поки ж Україна очікує від ОБСЄ оцінки порушення "режиму тиші" і вбивства українського бійця.

"ОБСЄ повинна поставити крапку в цьому питанні: вбивство нашого бійця, яке зафіксовано ОБСЄ, підпадає в даному випадку під режим санкцій чи ні. Якщо ні, то чому, а якщо так - то що далі робимо", - резюмувала вона.

Нагадаємо, Президент Зеленський висловив співчуття рідним загиблого бійця. 

Довідка УНН: Формула Штайнмайєра - механізм поетапної реалізації низки положень другої мінського угоди, що стосуються надання окремим районам Донецької та Луганської областей України особливого статусу і проведення на цих територіях місцевих виборів.

Українські Національні Новини

Політика