venesuela-u-vohni-shcho-vidbuvaietsia-v-kraini-pislia-oholoshennia-maduro-peremozhtsem-prezydentskykh-perehoniv

Венесуела у вогні: що відбувається в країні після оголошення Мадуро переможцем президентських перегонів

 • 102827 переглядiв

У Венесуелі спалахнули масові протести після оголошення Ніколаса Мадуро переможцем президентських виборів. Опозиція заявляє про фальсифікації, а США та низка країн вимагають оприлюднити повні результати голосування.

Після оголошення офіційних результатів президентських виборів у Венесуелі спалахнули протести незгодних з оголошенням чинного глави держави Ніколаса Мадуро переможцем виборчих перегонів. УНН зібрав для вас інформацію про те, що відбувається в країні. 

Що відбувається на вулицях міст 

Протести почалися в столиці держави Каракасі відразу після того, як влада оголосила про перемогу на виборах Мадуро. Вулиці міста, зокрема й біля президентського палацу Мірафлорес, заповнили тисячі незгодних із таким підсумком. 

У багатьох регіонах країни люди влаштували традиційні для Венесуели демонстрації «cacerolazo» - протест, учасники якого б'ють по каструлях і сковорідках. 

«Мені не потрібно золото, мені не потрібна CLAP (державна програма продовольчої допомоги), я хочу, щоб Ніколас (Мадуро) пішов», - скандували протестувальники, стукаючи каструлями. 

У Каракасі поліція застосувала до протестувальників сльозогінний газ і гумові кулі. На вулицях міста поліцейські змушені зводити захисні загородження для того, щоб не пропускати мітингувальників. Учасники протестів кидають у поліцію коктейлі Молотова та каміння.  

Під час сутичок у країні загинуло щонайменше двоє людей, ще 46 було затримано. Влада заявляє про 23 поранених військовослужбовців, частину з яких було нібито поранено з вогнепальної зброї.

У місті Коро протестувальники знесли статую минулого президента країни - Уго Чавеса, який свого часу назвав Мадуро своїм наступником. Як повідомляють ЗМІ, ймовірно це не єдина статуя Чавеса, пошкоджена під час мітингів. 

У Венесуелі й раніше неодноразово спалахували акції протесту проти влади, однак, раніше вони були не такими масштабними. 

Причини загострення ситуації 

61-річний Ніколас Мадуро обіймає посаду президента вже два терміни поспіль. Він став главою держави після смерті Чавеса у 2013 році. У 2018 році Мадуро був переобраний на другий термін, але багато країн, зокрема і США, не визнали результатів виборів. 

Тепер же, незважаючи на протести громадян, Мадуро оголошений президентом на третій термін і має керувати країною до 2031 року. 

Ще 2017 року Венесуела потрапила під санкції США, які поступово посилювалися.  

У 2023 році внаслідок угоди, досягнутої між опозицією та Мадуро, останній пообіцяв провести чесні та справедливі вибори президента. Таке рішення було, зокрема, ухвалено в обмін на пом'якшення санкцій з боку США.  

Санкції та невдала економічна політика влади призвели до процвітання бідності по всій країні, країна пережила важкий економічний крах, який називають наймасштабнішим у всій світовій новітній історії. За даними міжнародних аналітиків, близько 8 мільйонів венесуельців покинули батьківщину за час перебування Мадуро при владі.  За даними опитувань населення, у разі продовження правління Мадуро, ще третина мешканців країни розглядають можливість її покинути.  

Жителі країни на мітингах вимагають свободи та закінчення політики «чавізму», яку продовжує чинний президент. Вони заявляють, що їх обдурили. 

Результати виборів та опозиція 

Представники опозиції також вважають, що Мадуро обдурив їх і порушив досягнуті раніше угоди щодо проведення справедливих виборів. 

Національна виборча рада (CNE), контрольована владою, оголосила  перемогу Мадуро після голосування в неділю. Однак, на даний момент, крім остаточних підсумків виборів CNE не надала жодної інформації про розподіл усіх голосів виборців. 

Водночас президент CNE Елвіс Аморосо заявив: «У Венесуелі найкраща виборча система у світі!». 

Водночас процес виборів і підрахунку голосів супроводжувався величезною кількістю скарг з боку опозиції. Крім того, представникам опозиції, за їхніми словами, було відмовлено в допуску в центральний офіс CNE під час остаточного підрахунку голосів. Опозиція також заявила про те, що значну частину голосів просто не було оброблено та враховано.  Також владу звинувачували в маніпуляціях явкою за допомогою програмного забезпечення. 

Мадуро і його прихильники всі звинувачення відкидають. 

Водночас представники опозиційної коаліції заявляють, що мають підтвердження перемоги на виборах кандидата від опозиції Едмундо Гонсалеса - за їхніми словами, він здобув 73% голосів виборців (6 мільйонів, тоді як за Мадуро, за твердженням опозиції, проголосувало лише 2,7 мільйона виборців). 

Міжнародна ситуація навколо Венесуели 

Сполучені Штати входять до числа регіональних лідерів, включно з Перу і Чилі, які порушили питання про достовірність результатів виборів

США зажадали від влади Венесуели негайно оприлюднити конкретні результати голосування. До цієї вимоги, хоч і в значно м'якшій формі, приєдналася і Бразилія.

Однак поки що не зрозуміло, чи будуть застосовані будь-які заходи, включно з посиленням санкцій, у разі якщо влада Венесуели відмовиться опублікувати повні результати виборів, включно з інформацією з округів.  Або ж якщо буде доведено факти фальсифікацій і маніпуляцій під час виборчого процесу. 

Уряд Венесуели, зі свого боку, заявив, що висилає дипломатичний персонал з Аргентини, Чилі, Коста-Ріки, Перу, Панами, Домініканської Республіки та Уругваю, назвавши їх «правими, підпорядкованими Вашингтону урядами», які дотримуються «найогидніших фашистських ідеологічних позицій».

Перемога для Мадуро - справа принципу

Мадуро необхідна ця перемога на виборах. Адже йому висунуто  звинувачення в торгівлі наркотиками та корупції  у США. Він також перебуває під слідством за  злочини проти людяності  у Міжнародному кримінальному суді. Якщо він втратить посаду, то може опинитися у в'язниці.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі