ukenru
velika-britaniya-zayavila-scho-kitayu-slid-perekonati-rosiyu-piti-z-ukrayini

Велика Британія заявила, що Китаю слід переконати росію піти з України

 • 475663 переглядiв

КИЇВ. 17 березня. УНН. Голова КНР Сі Цзіньпін має використати поїздку до Москви, щоб спонукати путіна вивести російські війська з України, заявив у п'ятницю прессекретар прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунак. Про це пише Reuters, інформує УНН.

Цитата

"Якщо Китай хоче відіграти справжню роль у відновленні суверенітету України, то ми, безумовно, вітаємо це", - заявив прессекретар журналістам.

"Ми ясно розуміємо, що будь-яка мирна угода, не заснована на суверенітеті та самовизначенні України, взагалі не є мирною угодою. Тому ми й надалі закликатимемо Китай, як і раніше, приєднатися до інших країн світу, закликаючи путіна вивести свої війська".

Контекст

Сі Цзіньпін планує відвідати Москву наступного тижня.

У п'ятницю США заявили, що виступатимуть проти будь-яких спроб Китаю на зустрічі запропонувати припинення вогню в Україні як "ратифікацію російського завоювання".

Представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі закликав Сі зв'язатися з президентом України Володимиром Зеленським, щоб дізнатися про точку зору його країни на війну та уникати будь-яких односторонніх пропозицій.

Китай прагне позиціонувати себе нейтральним у війні, відмовившись засудити агресію Москви. Пекін засудив західні санкції проти Москви та звинуватив НАТО та США у провокуванні військових дій путіна.

Візит Сі стане його першою зустріччю з путіним з вересня, коли вони зустрілися у кулуарах регіонального саміту у Самарканді. До цього путін був присутній на відкритті зимових ігор 2022 року в Пекіні та зустрівся із Сі незадовго до введення військ в Україну.

Українські Національні Новини

Новини Світу