vchenu-z-garvardu-yaka-doslidzhuvala-chesnist-zvinuvachuyut-u-fabrikatsiyi-visnovkiv-nyt

Вчену з Гарварду, яка вивчала чесність, звинувачують у фальшуванні досліджень

 • 1283658 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Вчену-біхевіористку Франческу Джино з Гарвардської бізнес-школи, яка була співавтором десятків наукових статей у рецензованих журналах, звинувачують у фабрикації досліджень, які у тому числі стосувалися чесної поведінки. Про це пише УНН, посилаючись на The New York Times.

Деталі

Франческа Джино з Гарвардської бізнес-школи була співавтором десятків наукових статей у рецензованих журналах. У тому числі вона досліджувала, що якщо мовчки порахувати до десяти перед тим, як вирішити, що їсти, збільшить ймовірність вибору здоровішої їжі, або, що мережеве спілкування може змусити професіоналів "почуватися брудними".

Біхевіорист з Вортонської школи Університету Пенсільванії Моріс Швейцер сказав, що звинувачення викликали "великий резонанс в академічному співтоваристві", тому що у доктора Джино "багато співробітників, хто насправді є провідними науковцями у цій галузі, і багато статей". Він розповів, що зараз переглядає вісім документів, над якими він співпрацював з вченою, на наявність ознак шахрайства, і що багато інших вчених також роблять це.

У резюме Джино вказано, що вона має ступінь доктора філософії з економіки та менеджменту в італійському університеті. Питання щодо її роботи виникли в статті 16 червня в журналі "The Chronicle of Higher Education" ("Хроніки вищої освіти") про статтю 2012 року. У ній йдеться про те, що запит до людей, які заповнюють податкові або страхові документи, підтвердити правдивість своїх відповідей у ​​верхній частині документа, а не в нижній, значно підвищить точність наданої ними інформації. Інші вчені сотні разів цитували цю статтю, але останні роботи поставили її висновки під серйозні сумніви, пише видання.

Зокрема, у блозі DataColada, який ведуть три вчені-біхевіористи, було опубліковано детальне обговорення доказів того, що результати дослідження Джино були сфальсифіковані, і в опитування рецензентів було втручання. У дописі також сказано, що блогери зв’язалися з Гарвардською школою бізнесу восени 2021 року, щоб висловити занепокоєння щодо її роботи, надавши університету звіт, який містив докази шахрайства у статті за 2012 рік, а також у трьох інших, над якими вчена працювала.

Зазначається, що Гарвард відправив Джино в адміністративну відпустку, однак не повідомив про причини цього кроку.

Довідка

Біхевіоризм, або "наука про поведінку" - один з напрямів психології, що пояснює поведінку людей (чи тварин) механічними, рефлективними актами у відповідь на зовнішні подразники. Зокрема, вчені у цій галузі досліджували, що автоматичне зарахування людей до програм донорства органів призведе до вищих показників донорства, а перенесення здорової їжі ближче до черги шведського столу призведе до здоровішого харчування.

Нагадаємо

Вчені обіцяють винагороду за розшифровку рукопису з бібліотеки в Геркуланумі, якою володів тесть Юлія Цезаря.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Дощі і поривчастий вітер: погода на понеділок

     • 941987 переглядiв

    У Криму окупаційна поліція затримала трьох активістів

     • 817364 переглядiв

    В окупованому Донецьку також пролунав вибух

     • 1197946 переглядiв

    В окупованому Луганську пролунав вибух

     • 838500 переглядiв