ukenru
vcheni-proponuyut-zamoroziti-polyusi-zemli

Вчені пропонують заморозити полюси Землі

 • 208404 переглядiв

КИЇВ. 15 вересня. УНН. Вчені пропонують суперечливий план боротьби із глобальним потеплінням – заморозити Північний та Південний полюси, передає УНН із посиланням на Sky News.

Деталі

Вчені планують повторно заморозити Північний та Південний полюси Землі шляхом розпилення в атмосферу діоксиду сірки, з метою зниження глобальної температури планети.

Вважається, що спеціальні висотні літаки можуть розпорошувати мікроскопічні аерозольні частинки біля полюсів, щоб відбивати сонячне світло та охолоджувати крижані шапки, що зараз активно тануть.

Однак для цього необхідно буде здійснити 175 000 польотів на рік, що призведе до викиду мільйонів тонн вуглекислого газу.
Але колишній головний науковий співробітник Великої Британії підтримав плани, сказавши, що полярне потепління зараз є критичним, і повторне заморожування льодовиків може стримати підвищення рівня світового океану.

Нове дослідження проводилося під керівництвом Вейка Сміта з Єльського університету в США. Він попередив, що план буде «лікувати» лише симптоми зміни клімату, а не причину.

Цитата

«Це аспірин, а не пеніцилін. Це не заміна декарбонізації», - пояснив вчений.

Згідно плану, флот із 125 військових літаків-танкерів викидає у повітря хмару мікроскопічних частинок діоксиду сірки на висоті 13 км і широті 60 градусів в обох півкулях. Потім частинки будуть дрейфувати до полюсів під впливом вітру на великій висоті.

Згідно з дослідженням, опублікованим у науковому журналі Environmental Research Communications, трохи більше 13 мільйонів тонн частинок, викинутих навесні та влітку, було б достатньо, щоб охолодити полярні регіони на 2 градуси Цельсія.

Інші вчені обережно ставляться до використання сонячного затінення, оскільки це може мати непередбачені наслідки, наприклад, зниження врожайності.

Минулого року план випустити такі частинки з повітряної кулі на півночі Швеції було скасовано після протестів екологів. Широкомасштабна програма заморожування потребує міжнародної згоди.

Нагадаємо

Полюси нагріваються в кілька разів швидше, ніж інша територія планети.

Якщо величезні крижані покриви Гренландії та Західної Антарктики досягнуть переломної точки, що зараз вважається цілком ймовірним через глобальне потепління, тоді рівень світового океану підніметься на кілька метрів і неминуче призведе до катастрофи.

Українські Національні Новини

Новини Світу