ukenru
varfolomiy-konstantinopol-mav-pravo-i-privileyi-dati-avtokefaliyu-ukrayini

Варфоломій: Константинополь мав право і привілеї дати автокефалію Україні

 • 11024 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Православна церква в Україні мала право просити і вимагати автокефалії, і було правом і привілеєм Константинопольської Матері Церкви дарувати цей статус автокефалії. Про це заявив після підписання Томосу Вселенський Патріарх Варфоломій, звертаючись до митрополита Київського і всієї України Епіфанія, передає УНН з посиланням на прес-службу АП.

"Ваше Блаженство, Ви мали право просити і вимагати Вашої автокефалії. Це було правом і привілеєм Вашої Константинопольської Матері Церкви дарувати Вам цей статус автокефалії. Ми щиро молимося, щоб ви виявилися гідними цього дару і виступили дорогоцінним попутником інших сестер-церков у всеправославній єдності та спільній співпраці, а також у нашому спільному свідченні сучасного світу, який прагне невичерпних духовних скарбів православ'я", - заявив Патріарх Варфоломій.

Вселенський Патріарх також наголосив, що "нині, за благодаттю Господа, ми відновлюємо спільноту мільйонів вірян на Вашій землі (українській – ред.), які раптово опинилися поза канонічністю і єдністю та спілкуванням не за власною провиною".

Він підкреслив, що Константинопольська Церква "зібрала їх і пригорнула їх як справжня матір, а не як мачуха. Та сама Церква, яка колись вела їх до християнського хрещення".

Вселенський Патріарх також зазначив, що Константинополь завжди діяв, щоб "служити побажанням і інтересам своїх дітей".

"Ця Церква завжди буде на Вашій стороні, сподіваючись, молячись і працюючи за Ваше зростання і прогрес у Христі, а також за стабільність новоутвореної автокефальної Православної Церкви України. Христос серед нас", - заявив також Вселенський Патріарх.

Нагадаємо, 5 січня у Стамбулі відбулося підписання Томосу Вселенським патріархом Варфоломієм.

Як повідомляв УНН, раніше у суботу українська делегація на чолі з Президентом прибула до Стамбула отримувати Томос Вселенського Патріарха про автокефалію Православної Церкви України.

Українські Національні Новини

Політика