ukenru
v-yes-khochut-rozpravitis-iz-praktikoyu-zolotikh-pasportiv

В ЄС хочуть покінчити із практикою "золотих паспортів"

 • 9596 переглядiв

КИЇВ. 23 січня. УНН. Європейська Комісія закликала держави ЄС посилити перевірку громадян країн, що не входять до ЄС, які мають "золоті паспорти" - тобто, набули громадянство держав ЄС за допомогою інвестицій, передає УНН з посиланням на BBC.

Комісія планує проводити більш ретельний моніторинг цих схем і видачі "золотих віз" в обмін на великі інвестиції, бо такі схеми можуть бути використані для ухилення від сплати податків і відмивання грошей.

Громадянство ЄС забезпечує вільне пересування в більшій частині країн ЄС, легкий доступ до єдиного ринку та інші права. У двадцяти країнах ЄС діють такі схеми, повідомляться видання.

Кіпр, Мальта та Болгарія видають паспорти громадянам країн, що не входять в ЄС, які вкладають достатні інвестиції в цих країнах. Багаті іноземці можуть купити там паспорти на суму від 1 до 2 млн євро.

Ці та 17 інших країн-членів ЄС, включаючи Велику Британію, також надають права на проживання інвесторам. Це право ставить людину на шлях до громадянства.

У новому звіті Комісії говориться, що інформації про те, як працюють такі схеми, недостатньо. Вона створює спеціальну команду для моніторингу схем і прискорення обміну інформацією.

Група по боротьбі з корупцією Global Witness раніше заявила, що ЄС підняв тривогу, але не запропонував рішень.

У своєму звіті в жовтні минулого року інша антикорупційна група, Transparency International, повідомила, що Іспанія, Угорщина, Латвія, Португалія і Великобританія видали найбільше золотих віз інвесторам і їх сім'ям, випередивши Грецію, Кіпр і Мальту.

"Такі програми є великим бізнесом. За останні десять років в ЄС надійшло близько 25 млрд євро через ці схеми", - йдеться в заяві.

Уповноважений з питань правосуддя ЄС Віра Журова сказала, що люди, які отримали громадянство ЄС, "повинні мати справжній зв'язок з заінтересованою державою-членом".

"Ми хочемо більшої прозорості щодо надання громадянства і більшої співпраці між державами-членами. В ЄС не повинно бути слабких ланок, де люди могли б шукати найбільш гнучку схему".

Як повідомляв УНН, раніше міністр юстиції Болгарії Цецка Цачева заявила, що Болгарія планує припинити можливість заможним іноземцям купувати громадянство за рахунок інвестицій в економіку країни, тому що така схема не приносить ніякої користі.

Українські Національні Новини

Новини Світу