ukenru
v-yanukovich-u-rosiyskomu-sudi-zayaviv-pro-derzhavniy-perevorot-v-ukrayini

В.Янукович у російському суді заявив про "державний переворот" в Україні

 • 17470 переглядiв

КИЇВ. 15 грудня. УНН. Екс-президент України Віктор Янукович заявив, що згоден з позовом екс-депутата Верховної Ради Володимира Олійника про визнання подій 2014 року на Україні "державним переворотом", передає УНН з посиланням на ТАСС.

"Так, я згоден (з позовом)", - сказав він, відповідаючи на відповідне запитання судді.

"Вважаю, що події, які відбувалися в 2013 і 2014 роках, вийшли за межі правового поля і проходили з порушеннями закону України. Ці події спричинили тяжкі наслідки, постраждали як громадяни України, так і інших країн. Постраждали не тільки в Києві на Майдані, але і в інших місцях, передусім на південно-сході України, на Донбасі", - додав В.Янукович.

"Зміна влади привела до громадянської війни,.. в результаті чого загинуло близько 10 тис. жителів, понад 100 тис. стали біженцями", - заявив він.

В.Янукович заявив, що його не правильно зрозуміли щодо перевищення співробітниками спецпідрозділу "Беркут" своїх повноважень під час подій на Майдані.

"Мої слова були неправильно витлумачені в коментарях, ЗМІ. Я не говорив про те, що співробітники "Беркуту" перевищували свої повноваження. Я сказав, що були окремі випадки, в яких треба було розібратися, чи перевищували вони повноваження", - сказав він.

В.Янукович додав, що дав доручення розібратися в цьому питанні прокуратурі, висновки якої потім повинен був розглянути суд. "Ми діяли відповідно до закону. У мене не було і немає прав звинувачувати співробітників "Беркуту" в перевищенні повноважень", - підкреслив екс-президент України.

В.Янукович також заявив, що ні він, ні керівництво правоохоронних органів не віддавали наказів про застосування зброї на Майдані. "Співробітники правоохоронних органів користувалися законами України, відомчими інструкціями. Я таких наказів (про застосування зброї - ред.) не віддавав, і не віддавало таких наказів і вище керівництво правоохоронних органів", - заявив він.

"Якщо десь застосовувалася зброя, то тільки з метою самооборони. А, можливо, для усунення загрози, яку несли озброєні люди громадянам. Але ми таких випадків не знали", - додав екс-президент.

"Закон України, який діяв, не давав особливих повноважень для прийняття особливих рішень. Оголошувати надзвичайний стан було безглуздо, можна було оголосити військовий стан, ввести антитерористичну операцію. Такі думки були, але було упущено час", - сказав В.Янукович.

"Нам було відомо, що в посольстві США діяв координаційний штаб повстання", - додав він.

Українські Національні Новини

Політика