ukenru
v-ukrspirti-poperedili-pro-negativni-naslidki-pidvischennya-aktsiziv

В "Укрспирті" попередили про негативні наслідки підвищення акцизів

 • 8562 переглядiв

КИЇВ. 21 травня. УНН. Підняття будь-якого акцизу – це зменшення купівельної спроможності і виробництва. Про це заявив керівник технічного управління ДП "Укрспирт" Георгій Вергелес під час розгляду питання стану та перспектив розвитку спиртових заводів Сумщини, передає УНН з посиланням на прес-службу Сумської ОДА.

За його словами, акцизи на технічні спирти взагалі мають бути скасовані. Для цього ВР варто підтримати відповідний законопроект.

"Неодноразово виробники, що використовують у технологічному процесі сировину, яка містить технічний спирт, пропонували ввести в Україні європейські стандарти та скасувати акцизи на технічні спирти", - заявив він.

Також, за словами чиновника, капіталізація ДП "Укрспирт" нарешті почала збільшуватися за рахунок нових технологій і сучасного обладнання, тому відмова скасовувати акцизи на технічні спирти почне гальмувати розвиток цієї галузі.

Як повідомляв УНН, за даними експертів, підвищення акцизів на алкогольні напої завжди призводить до розквіту нелегального сектору ринку. Люди не стають пити менше через підвищення цін на горілку чи вино, а просто шукають якісному алкоголю більш дешеву, неофіційну альтернативу. Таким чином бюджет щороку недоотримує близько 9-10 млрд грн, а легальні виробники алкогольної продукції отримують збитки й скорочують виробництво якісного алкоголю.

"Легальне виробництво спиртних напоїв падає. За підсумками 2017 року ми констатували скорочення обсягів офіційної горілки мінімум на 20%. Якщо подивитися на проміжок часу в три роки, то обсяги виробництва горілки впали в півтора рази.

На цьому тлі у нас дорожчає спирт і останні шість років ростуть акцизи на алкогольну продукцію, які, в свою чергу, вже не дають ніякого позитивного фіскального ефекту.

Як результат, ринок почав просто йти в тінь. І, на жаль, ніхто так і не спробував зупинити цей процес комплексними урядовими рішеннями", - пояснила голова ради директорів компанії-виробника алкогольної продукції Beverage Trading Company Ольга Івушкіна.

Українські Національні Новини

Економіка