ukenru
v-ukrayini-zrostaye-negativne-stavlennya-do-stalina-opituvannya

В Україні зростає негативне ставлення до Сталіна - опитування

 • 16490 переглядiв

КИЇВ. 12 липня. УНН. В Україні знизилося позитивне ставлення до Йосипа Сталіна, і цей спад характерний для 2018-2019 років. Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, повідомляє УНН.

Серед українців в цілому переважає негативне ставлення до Сталіна. 40% ставиться до нього з ворожістю, страхом чи ненавистю. 25% ставиться байдуже і 16% - позитивно (з повагою, симпатією чи захопленням).

"Мудрим керівником" вважають Сталіна 31% населення, 47% з цим не згодні, однак 72% згодні з тим, що "Сталiн - жорстокий, нелюдський тиран, винний у знищенні мільйонів безневинних людей".

61% населення зазначили, що не вважають, що "наш народ ніколи не зможе обійтися без керівника такого типу, як Сталін, що прийде і наведе порядок".

Три чверті опитаних вказали, що не хотіли б жити та працювати при такому керівнику країни, як Сталін.

Українці ставляться до Сталіна набагато гірше, ніж громадяни Росії. Якщо наразі серед українців 16% позитивно ставляться до Сталіна, то серед росіян – половина (52%).

Порівняно з 2012 роком, у 2016-му позитивне ставлення до Сталіна знизилося, і цей спад характерний для 2018-2019 років. В основному, це пов’язано з поступовим зменшенням частки тих, хто ставиться з повагою до Сталіна. Якщо порівнювати з минулим, у цьому році збільшилась частка тих, хто з ворожістю і роздратуванням ставиться до Сталіна, і дещо зменшилась частка тих, хто відчуває страх або ненависть до його постаті.

Опитування було проведене з 24 травня по 7 червня 2019 року. Було опитано 2021 респондента у 110 населених пунктах усіх областей України (окрім АР Крим). У Луганській та Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, що контролюються Україною.

Нагадаємо, російський "Левада-центр" провів в березні опитування серед росіян, з'ясовуючи їхнє ставлення до особи Сталіна. Згідно з результатами дослідження, в 2019 році сумарні оцінки позитивного ставлення жителів Росії (захоплення, повагу і симпатія) до Сталіна досягли максимального показника за всі роки досліджень.

Українські Національні Новини

Суспільство