v-ukrayini-nemaye-rosiyskoyi-menshini-ye-gromadyani-yaki-rozmovlyayut-rosiyskoyu-stefanishina

В Україні немає російської меншини, є громадяни, які розмовляють російською - Стефанішина

 • 48710 переглядiв

КИЇВ. 9 листопада. УНН. У контексті європейського шляху України питання захисту «російської меншини» не порушується, повідомила під час пресконференції у четвер віцепрем’єрка з питань європейської та євроінтеграції України Ольга Стефанішина, пише УНН.

На запитання з приводу російської мови, чи це ще актуальне питання з огляду на національне законодавство щодо мови освіти, вона згадала про дискусію щодо цього з колишнім послом ЄС в Україні Матті Маасікасом, який є громадянином Естонії, який "сказав дуже просту річ, щоб ми розуміли, що ми не є унікальними в цій ситуації".

Цитата

«російська федерація багато років використовувала в Естонії таку саму методичку: про російську національну меншину, російську мову, російськомовне населення. Але в усій ції історії є великий лайфхак. В Україні немає російської меншини, її не існує. Немає жодної, особливо юридично оформленої спільноти, яка ідентифікує себе як російська меншина. Є громадяни України, які розмовляють російською мовою. Я одеситка – я хочу розмовляю російською мовою, хочу – не розмовляю російською мовою. Мені для цього не потрібні ні москалі, ні Венеційська комісія. Тому це питання в Україні не стоїть, і я дуже рада, що Європейська комісія також усвідомлює сенситивність цього», – сказала Стефанішина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити все, що від нас залежить": у комітеті оцінили можливість змін щодо освіти мовами країн ЄС для "7 кроків" до Євросоюзу

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Затремтіли шибки: у Севастополі пролунав потужний вибух

     • 123081 переглядiв

    В Житомирі на вулиці побили працівника ТЦК - поліція

     • 40604 переглядiв

    Зеленський розповів, у чому різниця між Україною та росією

     • 61389 переглядiв