ukenru
v-ukrayini-5-5-mln-gromadyan-otrimali-mozhlivist-zminiti-viborchu-adresu-tsvk

В Україні близько 5,5 млн громадян отримали можливість змінити виборчу адресу - ЦВК

 • 13249 переглядiв

КИЇВ. 16 вересня. УНН. За новою процедурою зміни виборчої адреси близько 5,5 млн українців отримали змогу скористатись правом голосу. Про це сказала секретар ЦВК Олександра Гаттауліна під час пресфбрифінгу ЦВК "Місцеві вибори за новими правилами. Як і навіщо українці змінювали виборчу адресу", передає кореспондент УНН.

"Цьогорічні місцеві вибори 25 жовтня 2020 року можна сміливо поєднати зі словом "вперше". Адже вони будуть вперше проводитись згідно нового виборчого законодавства, вони будуть вперше проводитися згідно нового адміністративно-територіального устрою. І також, на жаль, вперше будуть проводитися в умовах пандемії COVID-19, з урахуванням певних карантинних обмежень. Але сьогодні ми зібралися поговорити про позитивнішу річ - вперше вони також будуть проводитися в умовах застосування нової процедури зміни виборчої адреси, а також визначення виборчої адреси виборцями", - сказала Гаттауліна.

За її словами, ЦВК вживає заходи для реалізації забезпечення права голосу для українців.

"І коротко хотіла б нагадати, як це було: ще у грудні минулого року ЦВК затвердила порядок тимчасової зміни місця голосування виборців, без зміни виборчої адреси, де вперше запровадила механізм подачі такої заяви в електронному вигляді, що значно спростило механізм зміни місця голосування. Бо всі ми пам’ятаємо черги на минулих виборах президента України та виборах народних депутатів… На момент прийняття таких механізмів, додатково скористуватися своїм правом голосу отримали можливість орієнтовно десь 5,5 млн громадян. Із них це 1,5 млн - внутрішньо переміщені особи, також інші категорії громадян: це внутрішні мігранти, трудові мігранти, інші особи, які з тих чи інших причин не проживають за своїм зареєстрованим місцем проживання”, - зазначила секретар ЦВК.

Вона додала, що також це стосується осіб, які через певні причини не мають зареєстрованого місця проживання.

Нагадаємо, 11 вересня стало відомо, що понад 98 тисяч виборців змінили свою виборчу адресу на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

Українські Національні Новини

Політика