v-ukraini-znovu-defitsyt-elektryky-z-yes-berut-avariinu-dopomohu-hrafikiv-ne-prohnozuiut

В Україні знову дефіцит електрики: з ЄС беруть аварійну допомогу, графіків не прогнозують

 • 32189 переглядiв

В енергосистемі України сьогодні знову є дефіцит. Для підтримки балансу залучено аварійну допомогу з Румунії та Польщі. Графіки відключень не прогнозуються. При цьому внаслідок ранкової ракетної атаки на Київ сьогодні є пошкодження в міських електромережах. Про це повідомили у понеділок в НЕК "Укренерго", пише УНН.

Генерація і споживання

"В енергосистеми дефіцит потужності. Причини – недостатній обсяг генерації на тлі високого рівня споживанні в країні", - повідомили в Укренерго.

Як зазначається, сьогодні одразу три енергоблока не включилися в роботу у визначений час через продовження терміну аварійного ремонту. На інших блоках ТЕС, як вказано, тривають аварійні та планові ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через хмарність.

"Диспетчерський центр Укренерго вже зранку бачить, що споживання перевищує прогнозний рівень на 2,2%. В окремих областях зростанню споживання сприяє і погіршення погодних умов: сильний вітер та ожеледиця", - зазначили в компанії.

При цьому, як повідомляється, "ліміти споживання в регіонах не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються".

Для уникнення дефіциту і підтримки балансу між виробництвом та споживанням в енергосистемі зараз особливо важливо ощадливо споживати електроенергію, наголосили в Укренерго. 

Аварійна допомога

Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі, як повідомляється, в Укренерго змушені з 7 грудня щодня залучати аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії сусідніх країн. Зокрема:

- сьогодні, 11 грудня, аварійна допомога залучена з Румунії з 10:00 до 17:00 та з 11:00 до 14:00 з Польщі.

- вчора, 10 грудня, аварійна допомога була залучена з Румунії та Польщі з 14:00 до 18:00 сумарною величиною 1400 МВт*год.

Експорт/імпорт

Імпорт електроенергії, як вказано, здійснюється в ранкові та вечірні години зі Словаччини, Румунії, Молдови. Експорт сьогодні відсутній.

Аварії та знеструмлення

Вчора через технічні пошкодження виведена з роботи високовольтна повітряна лінія 220 кВ. Тривають відновлювальні роботи, знеструмлення споживачів не було.

При цьому на ранок 11 грудня через негоду знеструмлено 70 населених пунктів в Дніпропетровській, Кіровоградській та Тернопільській областях.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 420 населених пунктів. Внаслідок ранкової ракетної атаки на Київ є пошкодження в електромережах, знеструмлено понад 100 споживачів. Тривають відновлювальні роботи. Також через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Нагадаємо

За даними Міненерго, внаслідок нічного російського обстрілу столиці без електроенергії залишилось 120 споживачів.

Юлія Шрамко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Зеленського запросили у США виступити перед сенаторами

     • 31706 переглядiв