v-ukraini-znovu-defitsyt-elektroenerhii-susidni-krainy-nadaly-ekstrenu-dopomohu

В Україні знову дефіцит електроенергії, сусідні країни надали екстрену допомогу

 • 20063 переглядiв

Сьогодні споживання електроенергії в Україні продовжує зростати, в енергосистемі є дефіцит, повідомили в НЕК "Укренерго" у четвер, пише УНН.

Сьогодні, 23 листопада, ситуація залишається складною: триває ремонт на кількох блоках теплових електростанцій, в енергосистемі є дефіцит електроенергії. Диспетчерський центр Укренерго шукає можливості покриття дефіциту, відключення споживачів не прогнозується

- повідомили в Укренерго.

Деталі

В Укренерго вказують: дефіцит є вже другий день. Його зафіксували 22 листопада, через те, що через похолодання збільшилося споживання й спричинило додаткове навантаження на електростанції, що, своєю чергою, спричинило зупинку та вихід в аварійний ремонт кількох блоків.

Як повідомляється, учора на запит Укренерго оператори систем передач Румунії, Словаччини та Польщі надали аварійну допомогу енергосистемі України.

"Наявного на ринку обсягу імпортної електроенергії не вистачило для того, щоб замістити весь обсяг невиробленої зупиненими блоками електроенергії. Для зменшення навантаження на блоки теплових електростанцій при недостатньому обсязі імпорту, Укренерго було змушене активувати аварійну допомогу від операторів систем передачі Румунії, Словаччини, Польщі", - вказали в Укренерго.

Споживання

"Споживання електроенергії продовжує зростати. Вечірній максимум споживання електроенергії 22 листопада був на 4% вищим, ніж 21 листопада. Для енергосистеми це дорівнює необхідності включення щонайменше 2 додаткових блоків теплових електростанцій, виробничі потужності яких наразі обмежені через вихід в ремонт кількох блоків", - зазначили в НЕК.

Українців закликали ощадливо споживати електроенергію протягом доби. Не вмикати одночасно потужні електропристрої, вимикати світло в порожніх приміщеннях, перенести прання на нічні години.

Експорт/імпорт

Експорт, як вказано, сьогодні здійснювався дуже незначним обсягом і виключно у нічні години мінімального споживання до Румунії. Імпорт електроенергії сьогодні здійснюється протягом доби зі Словаччини, Румунії, Молдови. 

Знеструмлення

Станом на ранок 23 листопада:

- через погодні умови відключено 4 населені пункти в Чернігівській області

- через бойові дії та з інших причин без світла залишається 409 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях. Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

ЗАЕС

За даними Міненерго, фіксується незначне зниження рівня води у ставку - охолоджувачі ЗАЕС - 15,66 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції, повідомили у міністерстві.

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Блокаду для вантажівок на кордоні з Польщею розширили

     • 18245 переглядiв

    Уламки дрона пошкодили лінію електропередачі на Вінниччині

     • 29882 переглядiв

    В Україні планують спростити процес відбору суддів

     • 30749 переглядiв