ukenru
v-ukrai-ni-khochut-legalizuvati-samogonovarinnya-chim-motivuyut-ta-yaki-obmezhennya

В Україні хочуть легалізувати самогоноваріння: чим мотивують та які обмеження

 • 26527 переглядiв

КИЇВ. 30 вересня. УНН. Законопроєкт про ліквідацію штрафів за самогоноваріння розглядає комітет з питань правоохоронної діяльності Верховної ради. Авторами проекту закону No4153 є група з шести народних депутатів на чолі з Галиною Третьякової, Дмитром Люботою та іншими, передає УНН з посиланням на сайт ВРУ.

Ініціатори проєкту пропонують внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення і дозволити українцям виготовляти міцні алкогольні напої в домашніх умовах та споживати вироблену продукцію.

"На сьогоднішній день, по даному питанню не повинна встановлюватись відповідальність, якщо людина, виключно для власного споживання, виготовляє з продуктів своєї праці міцні алкогольні напої, то це її природнє право, яке не може бути обмежене державою. Кожна людина має право користуватись плодами своєї праці для задоволення власних потреб", - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Автори документу вважають, що чинне законодавство дискримінує самогоноваріння, адже виготовлення в домашніх умовах інших алкогольних напоїв, таких, як вина та настоянки, законом не карається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На алкоголь вітчизняного виробництва припадає понад 70% "спиртних" покупок українців

Ще одним аргументом нардепів щодо декриміналізації самогоноваріння є неефективність існуючих штрафів, максимальна сума яких сягає 170 гривень. На їх думку, сплачені штрафи навіть близько не покривають витрати на роботу правоохоронних органів та судів, які розслідують справи за подібні правопорушення.

"За даними Державної судової адміністрації, у 2018 році в судах розглянули лише 197 справ про адмінпорушення, пов'язані із самогоноварінням, на 80 громадян накладено адміністративні стягнення", - йдеться у пояснювальній записці.

Після скасування покарання за виготовлення самогону для споживання в домашніх умовах, депутати пропонують створити законодавчу основу для створення ринку спиртних напоїв домашнього виготовлення.

Зокрема, заплановане врегулювання питань ліцензування самогоноваріння шляхом доповнення статті 4 Закону "Про держрегулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального".

Крім того, планується законодавчо врегулювати процедуру виготовлення, розливання і зберігання самогону, що забезпечить якість виготовленого продукту та убезпечить тих, хто його вживатиме.

Як писав УНН, експерти прогнозують збільшення обсягів самогоноваріння в Україні через наміри Уряду підняти акциз на алкогольну продукцію. І вбачають у цьому негатив, адже тіньовий ринок спиртової продукції в країні досить широкий - і може досягати, за різними оцінками, від 50% і навіть до 70%.

Окрім загроз для державного бюджету, фахівці також говорять і про небезпеку для здоров'я споживачів, адже безконтрольність та безкарність виготовлення незаконного алкоголю призводить до отруєнь і навіть летальних випадків.

Нагадаємо, до ТОП-5 надійних українських виробників якісного алкоголю належать такі лікеро-горілчані компанії, як: “Баядера — Груп” (ТМ “Хлібний дар”), “Глобал Спірітс” (УДК) (ТМ “Хортиця”), “ЛВН Лімітед” (ТМ “Немірофф”), ЛГЗ “Прайм” (ТМ “Prime”, “Житник”) і ТОВ “Атлантіс” (ТМ “Грін Дей”).

Українські Національні Новини

Політика