v-sbu-pidtverdyly-zatrymannia-kapitana-sudna-yakyi-dopomahav-okupantam-vyvozyty-z-krymu-ukrainske-zerno

В СБУ підтвердили затримання капітана судна, який допомагав окупантам вивозити з Криму українське зерно

 • 17480 переглядiв

Капітан іноземного вантажного судна був затриманий за сприяння росії у перевезенні награбованого українського зерна з окупованого Криму.

Служба безпеки затримала в акваторії Одещини іноземне вантажне судно та його капітана, який працював на агресора. Корабель ходив під прапором однієї з країн Центральної Африки, а його екіпаж виконував замовлення рф на вивезення українського зерна з тимчасово окупованого Криму. Про це повідомили в пресслужбі СБУ, передає УНН

Деталі 

За даними СБУ, протягом 2023-2024 років судно неодноразово пришвартовувалось до морського порту Севастополя, щоб забрати награбовану агропродукцію. Потім корабель транспортував вантаж до Близького Сходу для продажу на користь рф.

Для маскування злочину капітан періодично вимикав GPS-трекер судна та вносив недостовірні відомості до журналу маршрутів і стоянок плавзасобу.

"У такий спосіб він допомагав рашистам вивозити багатотонні партії українського зерна, викраденого з тимчасово окупованих регіонів на півдні України", - вказали в СБУ. 

Як встановило розслідування, капітаном вантажного судна є громадянин однієї з країн Південного Кавказу. Крім нього до складу екіпажу корабля входило ще 12 іноземців.

Під час обшуку на борту судна виявили документи, засоби навігації та інші речові докази злочинної діяльності.

На підставі отриманих матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили капітану корабля про підозру за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 5 років позбавлення волі.

Доповнення 

В Офісі Генпрокурора додали, що  у листопаді 2023 року судно "USKO MFU" під прапором Камеруну, у порушення законодавства України та норм міжнародного морського права, здійснило захід та вихід з закритого Україною порту в Севастополі. Там судно було завантажено понад трьома тисячами тон агропродукції, призначеної для турецької компанії.

В кінці травня 2024 року судно вдруге зайшло до закритого порту Севастополя з вимкненою системою AIS, де здійснило розвантаження вантажу з Туреччини. Надалі судно вийшло з порту, вказавши пункт призначення – м. Стамбул. 

Проте, після увімкнення системи "AIS", 2 липня судно зайшло в один з портів Республіки Молдова. Під час проходу через акваторію порту Рені, судно "USKO MFU" було затримано та на підставі ухвали суду на нього накладено арешт.

У ВМС ЗСУ підтвердили, що Україна затримала судно, яке заходило в окуповані рф українські порти10.07.24, 20:26

Тетяна Краєвська

Війна

    Популярні

    Новини по темі