ukenru
v-saudivskiy-araviyi-viyshla-na-volyu-aktivistka-yaka-borolasya-za-pravo-zhinok-keruvati-avto-yiyi-utrimuvali-v-uvyazneni-navit-koli-zhinki-otrimali-take-pravo

В Саудівській Аравії вийшла на волю активістка, яка боролася за право жінок керувати авто. ЇЇ утримували в ув’язнені навіть коли жінки отримали таке право

 • 12430 переглядiв

КИЇВ. 11 лютого. УНН. Луджайн аль-Хатлул, активістка, яка боролася за права жінок у Саудівській Аравії, вийшла на свободу після 1001 дня ув’язнення, пише УНН з посиланням на nbcnews.

Деталі

Про звільнення активістки, яку було затримано у травні 2018 року, повідомили її рідні та правозахисники. Водночас їй наразі заборонено полишати країну, в іншому випадку, вона може бути віддана під суд за порушення умов дострокового звільнення.

Хто така Луджайн аль-Хатлул

Хатлул була одним з найактивніших борців за право жінок керувати автомобілем в Саудівській Аравії.

Її затримали у травні 2018 році, а у грудні 2019 року засудили до 5 років і 8 місяців ув’язнення за звинуваченнями у шпигунстві та змові проти королівства. Влада країни заявила, що вирок не пов’язаний з її активістською діяльністю. Її затримання обґрунтували взаємодією жінки з особами, які займаються терористичної діяльністю.

В результаті перегляду вироку та відліку покарання з моменту затримання жінка пробула в ув’язненні майже 2 роки 8 місяців.

Родичі ув’язненої заявляли, що в тюрмі вона піддавалася сексуальному насиллю та катуванням.

У січні 2021 року противники ув’язнення активістки, закликали бойкотувати щорічне ралі "Дакар", оскільки вважають, що завдяки перегонам королівство намагається відбілити свою репутацію.

Слід також зауважити, що влада країни через місяць після затримання активістки надала жінкам право на керування авто.

Українські Національні Новини

Новини Світу