ukenru
v-oon-zavtra-golosuvatimut-za-rezolyutsiyu-po-ukrayini-scho-vidomo-pro-dokument

В ООН завтра голосуватимуть за резолюцію по Україні: що відомо про документ

 • 494301 переглядiв

КИЇВ. 11 жовтня. УНН. Попередньо, у середу, 12 жовтня, Генеральна асамблея ООН має ухвалити нову резолюцію «Територіальна цілісність України: захищаючи принципи Статуту ООН». Детальніше про документ розповіла перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, пише УНН.

Цитата

«Зараз в Нью-Йорку триває 11-а надзвичайна спеціальна сесія Генеральної асамблеї ООН. Попередньо, завтра має відбутися ухвалення нової резолюції по нашій країні «Територіальна цілісність України: захищаючи принципи Статуту ООН». Співавторами документа вже стали 67 держав», - повідомила дипломат.

Деталі

Джапарова зазначила, що документ добре відображає «суть того, що захищає та виборює Україна»: резолюція не лише про підтримку територіальної цілісності української держави, але й про здатність міжнародної спільноти відстояти основоположні принципи Статуту ООН.

Так, з її слів, головними сигналами проєкту резолюції, яку наразі розглядає надзвичайна спецсесія, є:

  • підтвердження нікчемності результатів «референдумів» і відхилення будь-якої зміни статусу українських областей;
  • заклик до держав, міжнародних організацій та спеціалізованих установ ООН не визнавати будь-які зміни статусу областей України;
  • вимога до рф негайно та безумовно скасувати свої рішення щодо статусу областей України і негайно, повністю і безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Заступниця міністра нагадала також, що з 2014 року і до початку повномасштабного вторгнення, з ініціативи України було ухвалено вже 11 резолюцій Генасамблеї: щодо територіальної цілісності нашої держави, захисту прав людини в окупованому Криму та щодо проблеми мілітаризації росією українського півострова.

Після 24 лютого Генеральна асамблея ООН уже схвалила дві не менш важливі для Україні резолюції: «Агресія проти України» та «Гуманітарні наслідки агресії проти України».

«Україна разом з партнерами вже готує оновлені та субстантивно посилені проєкти резолюцій щодо Криму, а також щодо створення компенсаційного механізму за збитки, завдані агресією рф проти України; створення Спеціального кримінального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України; та щодо екологічної шкоди, заподіяної росією», - повідомила дипломат.

Нагадаємо

Цього тижня на запит України і Албанії відновила роботу спеціальна надзвичайна сесія Генеральної асамблеї ООН.

У перший день роботи ГА ООН проголосувала за відхилення заклику росії до організації зі 193 членів щодо проведення таємного голосування пізніше цього тижня із засудженням Москви щодо анексії чотирьох частково окупованих регіонів України.

Українські Національні Новини

Політика