ukenru
v-oon-zanepokoyilis-etnichnimi-chistkami-v-pivdennomu-sudani

В ООН занепокоїлись етнічними чистками в Південному Судані

 • 9064 переглядiв

КИЇВ. 1 грудня. УНН. Комісія ООН з прав людини в Південному Судані повідомила про те, що в країні де живуть 64 етнічні групи постійно відбувається процес етнічної чистки у вигляді масових вбивств, голоду, групових згвалтувань і знищень сіл, передає УНН з посиланням на Аljazeera.

"Спостерігається вже стійкий процес етнічної чистки в низці районів Південного Судану, а саме голодування, групове зґвалтування і спалювання сіл. Це вже нагадує те, що сталося в Руанді, і міжнародна спільнота має запобігти цьому", - розповіла представниця комісії ООН Ясмін Соока.

Зазначимо, що вбивства на етнічному грунті розпочалась після майже трьох років бойових дій між урядовими силами, повстанськими військами і союзними збройними формуваннями. Політичний розкол між президентом Сальва Кііром і його колишнім заступником Рієка Мачара переріс у військовий конфлікт в грудні 2013 року.

"Там багато різних груп озброєних угруповань, в тому числі військових. Є етнічна напруженість, тому що люди були вигнані зі своїх земель на основі етнічної приналежності. Всі вважають, що військовий конфлікт майже неминучий в різних частинах країни", - додала Я.Соока.

Спеціальний радник ООН з питань запобіганню геноциду Адама Діенг закликав Раду Безпеки ООН ввести ембарго на поставки зброї, щоб запобігти насильству на етнічному грунті.

Як повідомляв УНН, щодня близько 3500 жителів Південного Судану просять притулку в сусідніх країнах.

Українські Національні Новини

Новини Світу