ukenru
v-oon-zaklikali-ukrayinu-do-sistematizatsiyi-vinyatkiv-schodo-peretinu-kpvv

В ООН закликали Україну до систематизації винятків щодо перетину КПВВ

 • 28428 переглядiв

КИЇВ. 1 травня. УНН. Координаторка ООН з гуманітарних питань в Україні Оснат Лубрані закликала до термінових дій щодо систематизації перевірки та ухвалення дозволів на перетин "лінії розмежування" цивільним населенням на підставі гуманітарних винятків. Про це йдеться в заяві Лубрані, оприлюдненій Управлінням ООН з координації гуманітарних справ в Україні, передає УНН.

"На сході України припинення роботи всіх контрольних пунктів в'їзду-виїзду (КВПП) з кінця березня означає, що сотні людей, які потенційно можуть стикнутися з такими особливими обставинами, не можуть повідомити про це або отримати допомогу на системній основі", - зазначила Лубрані.

З її слів, ООН та гуманітарні організації визнають роботу, проведену по впровадженню деяких винятків, завдяки яким громадяни можуть перетинати "лінію розмежування" для возз'єднання з родинами у разі потреби догляду за близькими, проходження термінового медичного лікування, відвідування похорон рідних тощо.

"Проте такі винятки застосовуються нерівномірно та непередбачувано. Ми стурбовані тим, що цивільні громадяни, які мають обґрунтовані підстави, не одержують дозвіл на перетин "лінії розмежування". Оскільки кількість громадян України, яким терміново потрібно перетнути КПВВ, вже є значною та продовжує зростати щодня, я закликаю всі залучені сторони запровадити прозорий та ефективний механізм розгляду таких випадків та прошу прискорити надання дозволів у випадку надзвичайних обставин доти, поки діють пов'язані з COVID-19 обмеження", - підкреслила координаторка.

Вона наголосила, що запровадження зрозумілих та чітко визначених критеріїв є критично важливим для тих людей, які мають законні підстави для отримання виняткового дозволу на перетин "лінії розмежування".

"Необхідні рішучі дії для сприяння системному застосуванню винятків щодо перетину КПВВ для полегшення страждань людей, які вже потерпають від конфлікту на сході України", - додала Лубрані.

Нагадаємо, раніше прикордонники повідомляли про те, що наразі, відповідно до рішення уряду досі діють обмеження на перетинання лінії розмежування в контрольних пунктах в’їзду-виїзду. Перетнути лінію розмежування можна лише за окремим рішенням Командувача Об’єднаних сил, але це не гарантує успішного перетину лінії розмежування.

Українські Національні Новини

Політика