ukenru
v-oon-proponuyut-poslabiti-deyaki-sanktsiyi-dlya-znyattya-blokadi-rf-z-eksportu-ukrayinskogo-zerna-wsj

В ООН пропонують послабити деякі санкції для зняття блокади рф з експорту українського зерна - WSJ

 • 160827 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш пропонує послабити західні санкції щодо експорту калію з росії та білорусі для розблокування експорту з України продовольства, щоб запобігти його нестачі у деяких країнах, з посиланням на дипломатів повідомляє The Wall Street Journal, пише УНН.

Цитата

"За словами дипломатів, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш веде переговори з росією, Туреччиною та іншими країнами, щоб відкрити експорт українського продовольства на світові ринки та запобігти глобальному дефіциту продовольства", - йдеться у повідомленні.

"Гутерріш звернувся до москви з проханням дозволити деякі поставки українського зерна в обмін на заходи щодо полегшення експорту калійних добрив з росії та білорусі", - пише видання.

Деталі

За словами дипломатів, зараз росія, схоже, не веде серйозних переговорів про угоду. За їхніми словами, Туреччина, велика чорноморська держава, висловила готовність брати участь у угоді, зокрема, шляхом видалення мін з моря та управління судноплавством.

росія та білорусь є ключовими постачальниками калію, добрива для рослин, що може забезпечити хороші врожаї в інших регіонах світу. Наразі білоруський калій заборонено до постачання на світові ринки у зв'язку із західними санкціями. Війна в Україні також порушила експорт деяких товарів із росії. "І Гутерріш прагне усунути бар'єри, зокрема західні санкції, щоб повернути на ринок більше російського та білоруського калію", - відзначає видання.

Як вказано, представники ООН побоюються, що через підрив сільськогосподарської промисловості України внаслідок війни та блокаду українських портів росією зростання цін та потенційний дефіцит можуть дестабілізувати ситуацію у бідних країнах, що залежать від українського зерна, та призвести до конфлікту. Ціни на пшеницю досягли рекордного рівня після російського вторгнення у лютому.

Переговори під керівництвом ООН про відкриття експорту зерна з Чорного моря доповнюють зусилля європейських країн.

Коригування санкцій, щоб звести до мінімуму гуманітарні наслідки, або видача ліцензій США, які дозволяють діяльність, пов'язану з продовольством та сільським господарством, є стандартною практикою для Вашингтона, який уникнув санкцій щодо росії стосовно продовольства та сільського господарства, заявив американський чиновник. 

Доповнення

Європейський Союз готовий допомогти Україні вивезти на зовнішні ринки призначені для експорту зернові, заблоковані у морських портах внаслідок воєнної агресії рф.

Українські Національні Новини

Економіка