v-okupovanomu-krymu-tataryna-z-musulmanskoi-hromady-alushta-zaareshtuvaly-na-10-dib-za-publikatsiiu-desiatyrichnoi-davnyny

В окупованому Криму татарина з мусульманської громади "Алушта" заарештували на 10 діб за публікацію десятирічної давнини

 • 30216 переглядiв

Кримський татарин Вілен Усеінов був затриманий і засуджений до 10 діб позбавлення волі за пост у соціальних мережах у 2013 році. Інший, затриманий так само сьогодні, Зінур Аппазов, отримав 5 діб за відеоролик 2016 року. Суд щодо імама релігійної громади "Алушта" Юсуфа Аширова поки що не відбувся.

Вранці, 23 листопада, російські силовики затримали трьох членів релігійної громади "Алушта". Одному із затриманих, а саме Вілену Усеїнову, вже присудили 10 діб арешту за публікацію десятирічної давності. Про це повідомляє громадське об'єднання "Кримська солідарність", передає УНН.

Деталі

Кримському татарину Вілену Усеїнову інкримінували статті 20.3.1 КпАП рф (Розпалювання ненависті або ворожнечі, а так само приниження людської гідності) за публікацію 2013 року в соціальній мережі Вконтакте фотографії із зображенням білого прапора, на якому чорним кольором написано символ віри ісламу арабською мовою "Ля Іляха Ілляллах Мухаммад-ур-Расулюллах". (Немає Божества, крім Всевишнього Аллаха, Мухаммад - посланник Аллаха).

Цього ж дня Алуштинський міський суд виніс вирок щодо ще одного кримського татарина і релігійного діяча - Зінура Аппазова.

У соціальній мережі "Вконтакте", на сторінці користувача "Зінур Аппазов" у розділі "відеозаписи" виявлено відеоролик із назвою: "Твою ціну 2 копійки оцінили, звернення до Кадирова", тривалістю 7 хвилин 24 секунди, на якому зображений чоловік на тлі прапора, який, імовірно, є символікою та атрибутикою організації "Конгрес народів Ічкерії і Дагестану", яка Рішенням Верховного Суду Російської Федерації від 14.02.2003 N ГКПИ 03-116 визнана терористичною організацією і заборонена на території російської федерації. Відеоролик розміщений 2 січня 2016 року і в даний час доступний для огляду необмеженому колу осіб.

- написав у своєму рапорті співробітник поліції рф.

За відеоролик 7-річної давності Зінуру дали 5 діб арешту.

Суд щодо щодо імама релігійної громади "Алушта" (а також імама в міській мечеті "Юк'ари Джамі") Юсуфа Аширова, одного з трьох затриманих сьогодні російськими силовиками кримських татар, поки що не відбувся.

У ГО "Кримська солідарність" зазначають, що слухачів і рідних на суд не пропустили. А присутніх біля будівлі суду російська поліція попросила розійтися, пригрозивши арештом.

Додатково

Гоніння з боку російської влади на кримських татар з релігійної громади "Алушта" відбуваються не вперше. Голову громади "Алушта" Ленура Халілова і члена ревізійної комісії Руслана Месутова заарештували раніше, 10 червня 2019 року, після того, як в Алушті, у селі Ізобільне та в селищі Малий Маяк у будинках чотирьох кримських татар-мусульман відбулися обшуки з подальшим затриманням.

Раніше ГО "Кримська солідарність" випустила цілий відеоматеріал, про те як влада рф намагається віджати у мусульман Мечеть "Юк'ари джамі" - єдину культову споруду Алушти, що збереглася з 19 століття.

Тетяна Салганік

Політика

    Популярні

    Новини по темі