ukenru
v-ofisi-prezidenta-viznali-scho-ne-mayut-ekonomichnikh-rozrakhunkiv-demonopolizatsiyi-ukrspirtu

В Офісі Президента визнали, що не мають економічних розрахунків демонополізації “Укрспирту”

 • 21838 переглядiв

КИЇВ. 18 листопада. УНН. Ґрунтовних економічних розрахунків щодо наслідків демонополізації ДП "Укрспирт" влада не проводила. Актуальність та можливий позитивний ефект від реалізації законопроекту Президента України Володимира Зеленського № 2300 про демонополізацію спиртової галузі в Україні визначалися лише на підставі інформації, отриманої із відкритих джерел. Про це у відповідь на запит УНН повідомили у пресслужбі Офісу Президента України (ОПУ).

Вказаний законопроект (№2300) передбачає демонополізацію спиртової галузі, ДП “Укрспирт”, зокрема, та пропонує роздавати ліцензії на виробництво спирту приватним компаніям.

За логікою президентського законопроекту демонополізація має передувати приватизації “Укрспирту”. Однак, такий порядок реформування галузі призведе до її знищення, наголошують економісти. Останні прогнозують, що демонополізація ДП "Укрспирт" сьогодні на руку виключно горілчаним гігантам, які зацікавлені в отриманні ліцензій і незацікавлені вкладати кошти у державні спиртзаводи. А відтак, подальша приватизація об'єктів ДП “Укрспирт” (після демонополізації - ред.) буде провалена, спиртзаводи підуть з молотка за ціною металобрухту, а держава, у підсумку, втратить мільйони.

Публічні заяви представників ОПУ містили прогнози про наміри заробити на приватизації ДП “Укрспирт” від 5 до 10 млрд грн.

Тож УНН запитав у пресслужби ОПУ, хто розробляв законопроект та на яких фінансових розрахунках ґрунтуються саме такі економічні плани.

У відповідь, в ОПУ визнали, що економічних прорахунків не мають, а плани були озвучені на підставі відомостей, зібраних з відкритих джерелах інформації.

"Під час підготовки законопроекту його актуальність, а також можливий позитивний ефект від реалізації, визначався на основі інформації, отриманої з відкритих джерел, у тому числі офіційних веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, а відповідні обґрунтування щодо соціально-економічних та інших наслідків прийняття законопроекту були викладені у пояснювальній записці", - повідомили в ОПУ.

В ОПУ додали, що сам законопроект №2300 "розроблявся фахівцями Офісу разом із заінтересованими особами". Про кого, власне, мова з числа так званих "заінтересованих" - у Президента не пояснили.

Натомість раніше законопроект № 2300 проаналізувало Головне науково-експертне управління ВР. І його фахівці констатували відсутність у пояснювальній записці до документа економічних прорахунків зміни моделі спиртової галузі в країні.

Як писав УНН, “Слуги народу” пообіцяли ґрунтовно доопрацювати “спиртовий” закон Президента до другого читання.

Профспілка ДП “Укрспирт”, у свою чергу, оголосила про наміри доєднатися до всеукраїнського страйку, у разі якщо їх позиція не буде почута Президентом Зеленським.

Українські Національні Новини

Політика