ukenru
v-obsye-predstavili-zvit-pro-voyenni-zlochini-rosiyi-v-ukrayini

В ОБСЄ представили звіт про воєнні злочини росії в Україні

 • 258433 переглядiв

КИЇВ. 13 квітня. УНН. Сьогодні в ОБСЄ було представлено звіт незалежної місії про порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини в Україні через російське вторгнення. Про це повідомляє польське головування в ОБСЄ, пише УНН.

Цитата

"45 держав-учасниць після консультацій з Україною задіяли Московський механізм для створення незалежної місії щодо встановлення фактів щодо порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини в Україні. Місія представила свою доповідь, у якій було показано чіткі схеми порушень з боку російських військ", - повідомили у головуванні.

Деталі

Як повідомив журналіст Радіо Свобода Рікард Йозвяк у Twitter, у звіті "задокументовані потенційні воєнні злочини та злочини проти людяності в Україні".

За його словами, росія відмовилася підтримати запуск Московського механізму ОБСЄ, звіт якого показує, що першопричиною злочинів є напад росії на Україну. "Під час зустрічі ОБСЄ у Відні російська делегація відкинула усі звинувачення та заявила, що авторам, які є експертами у своїх галузях, не можна довіряти, оскільки вони "були призначені для підготовки заздалегідь визначеної антиросійської доповіді", - повідомив журналіст.

За словами міністра закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс, доповідь "викриває жахливі воєнні злочини путінського режиму. Викривальне звинувачення у незаконній та жорстокій війні росії".

У представництві ЄС при ОБСЄ зазначили, що в доповіді зазначені порушення з обох сторін, але його висновок зрозумілий: "Порушення, вчинені російською федерацією, набагато більші за масштабом та характером".

"На жаль, у доповіді відображена жахлива та руйнівна реальність чітких моделей порушень міжнародного гуманітарного права російськими збройними силами під час бойових дій. У доповіді також підтверджується, що більша частина поведінки збройних сил росії, виявленої в тих частинах України, які вона тимчасово окупувала до та після 24 лютого 2022 року, у тому числі через своїх проксі у Донецькій та Луганській областях, порушує міжнародне гуманітарне право військової окупації", - сказано у повідомленні з боку ЄС.

Наголошується, що місія виявила достовірні докази порушень, що стосуються навіть найголовніших прав людини: права на життя, заборони тортур та інших "жорстоких, нелюдських та принижуючих гідність видів поводження", які були здійснені в основному в районах, що перебувають під тимчасовим контролем росії.

Раніше

Як писав УНН, голова МЗС Дмитро Кулеба заявив, що просить виключення росії з ради ОБСЄ.

Українські Національні Новини

Політика