ukenru
v-obsye-ochikuyut-scho-prezident-polschi-vetuye-banderivskiy-zakon

В ОБСЄ очікують, що президент Польщі ветує "бандерівський закон"

 • 13576 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір сьогодні висловив стурбованість з приводу закону, що криміналізує заяви про історичні події, таких як звинувачення на адресу Польщі або польського народу за співучасть у злочинах, скоєних під час Голокосту, або заперечення вчинення злочинів проти польського населення, скоєних українськими націоналістами, таких як Волинська різанина під час Другої світової війни. Про це йдеться в заяві ОБСЄ, передає УНН.

"У мене є серйозні побоювання з приводу закону, який криміналізує заяви щодо історичних питань", - сказав представник.

"Хоча ми всі знаємо чутливість навколо історичних подій, свобода вираження має особливе значення для істориків і вчених. Історія - це питання незалежних наукових досліджень і вільного обговорення, а не судового рішення. Закон повинен бути відхилений як непропорційне обмеження свободи вираження поглядів. Тільки коли заяви є підбурювання до насильства або дискримінації, вони можуть бути криміналізованими", - сказав Дезір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бандерівський закон" розкритикували в ЄС і США

Для того, щоб вступити в силу, закон повинен бути прийнятий президентом країни.

"Сподіваюся, що для захисту свободи слова на закон буде накладено вето президента", - сказав Дезір.

Нагадаємо, раніше верхня палата польського парламенту (Сенат) прийняла поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, які вводять покарання за використання формулювання "польські табори смерті" і поширення інших фактів про участь поляків у Голокості, які влада країни вважає помилковими.

Українські Національні Новини

Політика