v-likarni-pomer-zasudzhenyi-yakoho-pobyly-u-viaznytsi-ombudsman-zvynuvachuie-miniust-u-bezdiialnosti

В лікарні помер засуджений, якого побили у в'язниці: омбудсман звинувачує Мін'юст у бездіяльності

 • 30789 переглядiв

Засуджений Сергій Троцько помер після побиття в ДІЗО, внаслідок якого він отримав черепно-мозкову травму, яку намагались приховати. Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець вимагає ретельного розслідування.

У дніпровській обласній клінічній лікарні імені Мечникова помер Сергій Троцько – засуджений, якого раніше побили одного з СІЗО. Про це заявив Уповноважений  Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, передає УНН.

Деталі 

10 грудня помер Сергій Троцько – засуджений, якого спершу побили в одному із місць несвободи, а згодом – приховали тяжку травму й не надали належного лікування! Це результат бездіяльності Міністерства юстиції України та не реагування на порушення прав людини у місцях несвободи!

- йдеться в заяві омбудсмана.

За його словами, раніше під час відвідування Софіївської виправної колонії №45 група НПМ у складі працівників Офісу Омбудсмана та громадськості виявила Сергія Троцька у неврологічному відділенні Софіївської багатопрофільної лікарні № 45.

Чоловік перебував там у важкому стані. Моніторам не вдалося поспілкуватися з чоловіком – уже тоді Сергій не міг говорити через стан здоров’я. У хворого була деформація кісток черепа, порушення мовлення, відсутність зору на одне око. Омбудсман підкреслив, що засуджений навіть не міг сам за собою доглядати та ходити.

Водночас медики не надали жодної інформації щодо  того, як чоловік отримав черепно-мозкову травму. Про це також не було жодних записів у медичних документах.

За фактом порушення прав людини ми відкрили провадження та направили повідомлення до Національної поліції України щодо внесення до ЄРДР відомостей про можливе вчинення кримінальних правопорушень працівниками Софіївської багатопрофільної лікарні. А саме щодо неналежного та несвоєчасного надання медичної допомоги, а також ймовірного катування або нелюдського чи такого, що принижує гідність, видів поводження та покарання. І з тим, аби розпочали досудове розслідування

- резюмував Дмитро Лубінець.

Зазначається, що після цього ув'язненого перевели на лікування до Дніпровської обласної клінічної лікарні імені Мечникова, де чоловік і помер.

Сергій був засудженим і відповідальність за його життя і здоров’я несла держава, а саме профільні установи! Тому ця ситуація потребує ретельного розслідування! 

- наголосив омбудсман.

Уточнення

Згідно з інформацією Харківської правозахисної групи, Сергій був засуджений до чотирьох років і трьох місяців позбавлення волі і відбував покарання в ДУ "Кропивницька виправна колонія (№6)".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс Генпрокурора визначив основні пріоритети у співпраці з місією ООН щодо прав людини в Україні: деталі

Там він отримав ще один вирок за нібито спробу втечі з в'язниці. Із вироку також відомо, що Троцько визнав свою провину і пішов на угоду з прокурором, був покараний до трьох років і одного місяця позбавлення волі.

Правозахисники розповіли, що після цього в одній із камер ДІЗО установи чоловіки жорстоко побили співробітники колонії.

Після цього побиття у Сергія залишилася на скроні вм’ятина розміром як каблук від чоловічого чобота... Потім цю черепно-мозкову травму почали всіляко приховувати, інакше виникло б запитання — хто її завдав і за яких обставин? Троцька перевели до Миколаївської області, у ДУ "Казанська виправна колонія (№ 93)". Але через те, що цю черепно-мозкову травму ніхто не лікував, Троцьку стало зле і його відвезли до Дніпровської багатопрофільної лікарні № 4. Потім була друга група інвалідності і вже як інваліда Сергія було переведено до ДУ "Софіївська виправна колонія (№45)"

- резюмували правозахисники.

Доповнення

Лубінець переконує, медична система Мін’юсту просто вбиває людей. Лубінець підкреслив, що його команда здійснює систематичні відвідування місць несвободи та виявляє там порушення прав людини, зокрема на медичну допомогу.

Водночас усі намагання вплинути на надання медичної допомоги у пенітенціарних установах Мін’юсту, а також наші акти реагування щодо усунення порушень під час надання медичної допомоги, залишаються без реагування.

Нагадаємо

Верховний суд Фінляндії відхилив запит України на екстрадицію Яна Петровського, лідера російських неонацистів, посилаючись на погані умови ув'язнення в Україні, що порушують права людини.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Херсон під ворожим ударом - МВА

     • 30444 переглядiв