ukenru
v-italiyi-pochavsya-sud-nad-zatrimanim-ukrayinskim-viyskovim-ye-yenin

В Італії почався суд над затриманим українським військовим – Є.Єнін

 • 11114 переглядiв

КИЇВ. 3 липня. УНН. В Італії йде судове засідання щодо затриманого українського військового Віталія Марківа, якого підозрюють у навмисному вбивстві італійського журналіста Андре Рокеллі у сірій зоні під Слов'янськом. Про це на брифінгу повідомив заступник Генерального прокурора України Євгеній Єнін, передає УНН.

"Суд вже йде в Італійській республіці", - уточнив Є.Єнін.

Він нагадав, що в ніч з п'ятниці на суботу поблизу італійського міста Болонья, було затримано громадянина України Віталія Марківа за підозрою у вбивстві громадянина Італії Андре Рокеллі, який загинув наприкінці травня три роки тому поблизу Слов'янська. За його словами італійський репортер не погоджував з відповідними органами України своє відвідування "сірої зони".

За даними Є.Єніна, загиблий знаходився в так званій сірій зоні – між українськими військами та російсько-терористичними угрупуваннями.

"За фактом даного вбивства, правоохоронними органами України відкрито кримінальне провадження за кваліфікацією терористичний акт, який розслідується управлінням СБУ в Донецькій області, процесуальне керівництво у цьому провадженні здійснюють органи прокуратури", - зазначив Є.Єнін.

"За результатами розслідування не встановлено жодної конкретної особи, яка могла б бути причетна до смерті італійського журналіста та його російського напарника", - сказав Є.Єнін.

За його даними, органи італійської прокуратури відкрили аналогічне кримінальне провадження. Однак його кваліфікація – навмисне вбивство.

Є.Єнін підкреслив, що ГПУ знаходиться у постійному контакті з італійськими колегами і адвокатами В.Марківа.

"Ми не маємо жодних причин не довіряти італійському правосуддю", - сказав він, додавши, що ГПУ готова до максимальної співпраці, як з італійськими правоохоронцями, так і з адвокатами затриманого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МВС повідомили подробиці затримання бійця Нацгвардії

Він додав, що на сьогодні Генпрокуратура не отримувала з Італії жодного запиту щодо екстрадиції чи виконання клопотань про міжнародну правову допомогу. Є.Єнін також зазначив, що не можна говорити про масовість переслідування українських військових в Італії.

Крім того, до ГПУ не надходили клопотання про участь італійських правоохоронців у слідчих діях на території України.

Є.Єнін зазначив, що за даними італійських колег В.Марків має італійський паспорт.

"Влада України, в першу чергу, розглядає його, як громадянина України", - підкреслив він.

При цьому, за словами Є.Єніна мати затриманого постійно проживає в Італії.

Нагадаємо, українського добровольця затримали в Італії за підозрою в причетності до смерті журналіста.

Як повідомляв УНН, Генконсульство України в Мілані та департамент консульської служби МЗС взяли під особливий контроль справу про затримання в Італії українця Віталія Марківа.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП