ukenru
v-ispaniyi-politsiya-protestuye-proti-planu-uryadu-schodo-reformuvannya-zakonu-pro-klyapi

В Іспанії поліція протестує проти плану уряду щодо реформування "закону про кляпи"

 • 19930 переглядiв

Київ. 28 листопада. УНН.Десятки тисяч іспанських поліцейських і їх прихильників вийшли в суботу на мітинг в Мадриді на знак протесту проти планів уряду щодо реформування спірного закону про безпеку, відомого як "закон про затикання рота". Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

Критики закону про безпеку громадян, прийнятого попереднім консервативним урядом у 2015 році, протягом багатьох років заявляли, що він наділяє сили безпеки занадто великими повноваженнями на шкоду громадянським свободам. Однак впливові поліцейські профспілки заявляють, що пропоновані зміни до Закону ускладнять їх роботу.

Нова версія закону, спонсорована невеликою баскською націоналістичною партією (PNV), нещодавно отримала підтримку правлячої лівої коаліції Іспанії. Amnesty International і управління омбудсмена Іспанії закликали змінити закон.

Запропонований закон все ще може бути змінений в ході переговорів в нижній палаті парламенту, але в його нинішньому вигляді він усуне деякі з найбільш спірних частин чинної версії. До них відносяться стаття, яка забороняє проведення акцій протесту в безпосередній близькості від будівель Конгресу або Сенату, і стаття, що дозволяє прикордонникам відтісняти мігрантів, які перетнули кордон.

Профспілки поліцейських виступають проти інших запланованих змін, в першу чергу через скасування вимоги про те, щоб громадяни запитували дозвіл у влади перед зйомкою і публікацією відео зі співробітниками на роботі. Минулого року Конституційний суд Іспанії постановив, що така вимога про попереднє схвалення є неконституційною.

Але поліція побоюється, що це може спростити ідентифікацію їхніх офіцерів і, таким чином, піддати їх небезпеці репресалій. Прихильники закону заперечують це, запевняючи, що новий закон спрямований на досягнення кращого балансу між свободою і безпекою.

"Реформа, яку готує уряд, принесе користь тільки протестувальникам і злочинцям", - заявив Пабло Перес, представник профспілки Jupol Національної поліції Іспанії.

Праві опозиційні партії підтримали демонстрантів поліції. Крайня права партія Vox і народна партія, яка прийняла початковий закон про безпеку, перебуваючи при владі, відправили своїх лідерів на мітинг.

Представник Соціалістичної партії Феліпе Сицилія також заявив, що уряд хоче "адаптувати закон до нової епохи" і переписати його, щоб "зменшити сумніви в праві на публічні збори і протести".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сербії пройшли масові протести через нові закони, затримано щонайменше десять демонстрантів

Українські Національні Новини

Новини Світу