ukenru
v-bolgariyi-prokhodyat-treti-tsogo-roku-vibori-do-parlamentu

В Болгарії проходять треті цього року вибори до парламенту

 • 14730 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Болгарія проводить свої треті парламентські вибори цього року, сподіваючись нарешті створити уряд для боротьби з пандемією COVID-19, зі зростанням цін на енергоносії та викоріненням корупції. Про це пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Правоцентристська партія колишнього прем'єр-міністра Бойка Борисова "ГЕРБ" очолює опитування громадської думки з підтримкою приблизно 24%, але не має очевидних союзників. "Ми продовжуємо зміни", нова центристська партія, яка зосереджена на боротьбі з корупцією, та ліві соціалісти, можуть отримати 15-16% голосів.

Організація "Ми продовжуємо зміни", створена у вересні двома колишніми тимчасовими міністрами, отримала підтримку, критикуючи корупцію та Бойко Борисова за те, що він не зробив достатньо для боротьби з хабарництвом протягом десятиліття перебування при владі.

Після масових антикорупційних протестів проти уряду Борисова у 2020 році він не зміг продовжити свого правління після квітневого голосування. Хоча на той час "ГЕРБ" отримав більше голосів, ніж будь-яка інша партія.

Надії виборців на формування життєздатної коаліції затьмарені політичними розбіжностями та суперництвом, які завадили сформувати новий уряд після виборів у липні та квітні. Нині країною керує тимчасовий уряд.

Президентські вибори, які також відбудуться в неділю, ймовірно, будуть більш простими: Румен Радєв, як очікується, збереже пост після ймовірного другого туру проти ректора Софійського університету Анастаса Герджикова.

Доповнення

Домінуючою проблемою на виборах у Болгарії довгий час була корупція, де валовий внутрішній продукт на душу населення становить лише 55% від середнього показника ЄС.

Іншими важливими проблемами є високі витрати на електроенергію та побоювання щодо зростання кількості випадків коронавірусної інфекції та смертей у найменш вакцинованій державі ЄС.

Нездатність сформувати новий уряд потенційно може уповільнити реалізацію плану Болгарії щодо переходу на євро до 2024 року та відстрочити вжиття заходів щодо пом'якшення впливу високих цін на електроенергію для споживачів цієї зими.

Українські Національні Новини

Новини Світу