v-antarktidi-ploscha-morskogo-lodu-dosyagla-minimumu-za-istoriyu-sposterezhen

В Антарктиді площа морського льоду досягла мінімуму за історію спостережень

 • 332610 переглядiв

Цитата

"Арктичний морський лід продовжує скорочуватися у темпах, близьких до середнього. При цьому, на цей час, згідно із записами з супутника, площа льоду є дванадцятою найнижчою за показниками. Антарктичний морський лід зростає набагато нижчими за середні темпами та знаходиться на безпрецедентно низькому рівні для цієї пори року порівняно з набором даних за 45 років", - йдеться в повідомленні.

Деталі

Зазначається, що станом на зараз площа антарктичних льодів становить близько 12,7 мільйона кв. км, що на 1,6 мільйона кв.км менше у порівнянні з 2022 роком. При цьому, порівняно із середнім значенням вона зменшилася на 2,6 мільйона кв. км, що майже дорівнює розміру Аргентини. 

"З 1 червня розтануло 3,82 мільйона квадратних кілометрів льоду", - констатують фахівці.

Водночас за даними Всесвітньої метеорологічної організації ООН, попередній місяць став "найспекотнішим червнем" в історії спостережень. Повідомляється, що глобальна температура поверхні моря була безпрецедентно високою. ООН пов'язує це з кліматичними змінами та початком погодного явища "Ель-Ніньо" – підвищення температури екваторіальних вод Тихого океану.

Через зменшення площі морського льоду океанічні хвилі накочують на узбережжя Антарктиди, зменшуючи його крижаний шельф. Танення материкових льодів, своєю чергою, веде до підвищення рівня океану. Як наслідок, зростає ризик затоплення прибережних районів та завдання шкоди місцевим жителям, тваринам.

Нагадаємо

На українській науково-дослідній станції "Академік Вернадський" в Антарктиді зафіксовано новий рекорд. 3-го липня температура повітря сягнула +8,7°С. Це найбільша максимальна температура в липні за всі роки спостережень.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    ЄС продовжив на пів року економічні санкції проти рф

     • 208655 переглядiв

    Україна почала використовувати касетні боєприпаси - ЗМІ

     • 201643 переглядiв