ukenru
uryad-proponuye-inozemtsyam-pridbati-nizku-oblenergo-okremi-z-yakikh-figuruyut-u-kriminali-nabu

Уряд пропонує іноземцям придбати низку обленерго, окремі з яких фігурують у “криміналі” НАБУ

 • 25722 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. На сайті Урядового порталу опубліковано “Інвестиційний атлас України”. Презентація перекладена англійською мовою і спрямована на те, щоб привернути увагу іноземних інвесторів до низки інфраструктурних, енергетичних, культурних об'єктів України, передає УНН

Так, на “продаж”, у тому числі, пропонується Національний заповідник “Хортиця”, гірськолижний курорт “Пилипець”, готель “Президент” (Київ), підприємства “Турбоатом”, “Центренерго”, тощо.

У переліку наведені кілька ТЕЦ, а також низка обленерго.

Зокрема, інвесторів Уряд шукає на “Харківобленерго”, яким готовий продати 65% підприємства (решта – вже і так у приватних руках, переважно, офшорних компаній), “Хмельницькобленерго” (продається 70%), “Миколаївобленерго” (продається 70%), “Тернопільобленерго” (продається 50,99%) та “Запоріжжяобленерго” (продати готові 60,25%).

Разом з тим, відомо, що міноритарними власниками “Запоріжжяобленерго” є українські олігархи — брати Суркіси. На пов'язану із ними компанію “Lex Perfecta” (Кіпр) записано 16,52% підприємства. 

Та цікаве – інше. За фактом оборудок та виведення коштів із “Запоріжжяобленерго” в НАБУ відкрито кримінальне провадження (розслідується з 2015 року).

Одним з підозрюваних по справі є колишній депутат Дмитро Крючков. Йому слідчі закидають махінації на суму у понад 300 млн грн. ЗМІ Крючкова називають “людиною Суркісів”, хоча сам він це, нібито, спростовував.

Разом з тим, нещодавно стало відомо про те, що в офісах ФК “Динамо” (належить Суркісам, - ред.) детективи НАБУ вилучили документи стосовно господарської діяльності саме “Запоріжжяобленерго” і компанії "Lех Реrfecta Ltd, зокрема. 

Раніше повідомлялося, що на допит у вказаному провадженні НАБУ викликали и колишнього депутата Ігоря Кононенка.

Таким чином, іноземного інвестора уряд сьогодні прагне звабити на актив, в гучному кримінальному провадженні щодо якого вже майже п'ять років антикорупційні органи так і не можуть поставити крапку.

Як писав УНН, ВАКС підтвердив причетність, вилучених в офісах ФК “Динамо”, документів до схем на “Запоріжжяобленерго”. 

Українські Національні Новини

Політика