ukenru
uryad-peredav-mistseviy-vladi-pravo-formuvati-tarif-na-vivezennya-smittya

Уряд передав місцевій владі право формувати тариф на вивезення сміття

 • 23578 переглядiв

КИЇВ. 27 березня. УНН. Уряд вніс зміни до Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів і закріпив за місцевою владою повноваження щодо поводження з побутовими відходами. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, передає кореспондент УНН.

"Черговий крок до якості послуг — повноваження щодо поводження з побутовими відходами остаточно закріплені за місцевим самоврядуванням. На уряді затвердили зміни до Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів", - зазначив віце-прем'єр.

За його словами, у постанові йдеться про формування тарифів для населення на вивезення, переробку і захоронення побутових відходів; розроблення схем санітарної очистки; відведення земельних ділянок для будівництва заводів з переробки; рекультивацію старих полігонів – на всі види операцій у цій сфері. Крім того, новий порядок передбачає обрання через конкурс виконавця послуг.

При цьому Зубко додав, що новий механізм надання населенню послуг з поводження з побутовими відходами відповідає європейській практиці й реформі децентралізації.

На його думку, такі нововведення сформують конкурентний ринок у сфері поводження з побутовими відходами, стимулюватимуть впровадження сучасних методів та технологій, що сприятиме також поліпшенню екологічного стану довкілля. Крім того, чиновник наголосив, що органи місцевої влади мають якнайшвидше підготувати Регіональні плани управління відходами, що передбачено Нацпланом управління відходами до 2030 року.

Нагадаємо, на сміттєзвалищах України, за даними Мінрегіонбуду, знаходилось 95% твердих побутових відходів. В поточному році – 94,4%.

Українські Національні Новини

Економіка