uriad-pohodyv-formy-nadhrobkiv-na-nvmk-yakyi-vyhliad-matymut

Уряд погодив форми надгробків на НВМК: який вигляд матимуть

 • 17498 переглядiв

Кабмін ухвалив постанову щодо зовнішнього вигляду намогильних споруд Національного військового меморіального кладовища. Намогильні споруди можуть мати форму козацького хреста або прямокутної таблиці.

Уряд ухвалив рішення щодо зовнішнього вигляду намогильних споруд Національного військового меморіального кладовища (НВМК). Постанова передбачає, що намогильні споруди можуть мати форму козацького хреста або прямокутної таблиці. Про це повідомив Голова Українського інституту національної пам'яті Дробович Антон, пише УНН.

"Маємо хорошу новину! Зовнішній вигляд Національного військового меморіального кладовища буде базований на українській військовій традиції якій сотні років", - каже Дробович.

Він зазначив, що уряд схвалив рішення, яке підтримує рекомендації Українського інституту національної пам'яті, міністерства ветеранів, ДУ НВМК та інших експертів щодо дизайну намогильних споруд на Національному військовому меморіальному кладовищі. Згідно із постановою, такі споруди можуть бути виконані у формі козацького хреста або прямокутної таблиці, залежно від вибору військових або їхніх родин.

Він наголошує, що таке рішення є дуже важливим адже:

  • це рішення дозволяє НВМК продовжити історичну традицію вшанування загиблих воїнів, що наслідує від стародавніх козацьких кладовищ до найзначніших українських військових поховань за кордоном, використовуючи символи, які відображають культурний контекст України.
  •  люди, які не ідентифікують себе з християнством або віддають перевагу не мати хреста на своїх могилах, мають альтернативу вибору прямокутної таблиці із заокругленим верхом. Це рішення було ретельно продумане і обговорене з представниками різних релігійних груп під егідою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.
  •  Третє: такий підхід забезпечує інклюзивність, дозволяючи віддати шану як більшості, яка може вибрати традиційний для української меморіальної культури хрест, так і меншості, яка може обрати прямокутну таблицю.

Нагадаємо

Національне військове меморіальне кладовище розраховане на 150 000 поховань, у тому числі 100 000 традиційних і 50 000 колумбарних поховань, і лише певні категорії людей, такі як Герої України, учасники бойових дій та ті, хто захищав інтереси України, можуть бути поховані на цьому кладовищі.

Ірина Колеснік

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Кулеба про вступ до НАТО: "Не можемо чекати ще 75 років"

     • 79426 переглядiв

    У Харкові прогримів вибух

     • 24646 переглядiв