ukenru
ukrayintsi-u-sichni-narostili-grivnevi-depoziti-u-bankakh

Українці у січні наростили гривневі депозити у банках

 • 19205 переглядiв

КИЇВ. 10 лютого. УНН. Обсяг гривневих депозитів населення у платоспроможних банках за січень 2021 року зріс на 1,6% - до 403,485 млрд грн. Про це УНН повідомляє з посиланням на оперативні дані НБУ.

Деталі

За оперативними даними НБУ, за січень 2021 року обсяг депозитів населення у платоспроможних банках в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) не змінився за місяць - до 9,8 млрд дол. США.

Обсяг коштів бізнесу у національній валюті у платоспроможних банках за січень 2021 року, за оперативними даними, зменшився на 4% - до 421,8 млрд грн. За січень валютний депозитний портфель бізнесу у платоспроможних банках (у доларовому еквіваленті) зріс на 2,7% - до 7,87 млрд дол. США.

Загалом у січні депозити, залучені на рахунки резидентів, зменшилися на 0,4% - до 1,34 трлн грн.

При цьому процентні ставки за новими гривневими депозитами у січні в середньому становили для населення 8% річних (без змін за місяць), для бізнесу - 3,8% (без змін). В інвалюті ставки за депозитами у січні для населення становили 1,2% (без змін), для бізнесу - 1,2% (без змін).

Доповнення

У нещодавному коментарі щодо прогнозів на 2021 рік перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова зазначала, що депозитні ставки вже майже досягли економічно обґрунтованого мінімуму.

При цьому вона вказала, що пандемія змусила людей більше заощаджувати, адже населення різко обмежило споживання, кордони на замку, одягу потрібно менше, а відпочинок і розваги малодоступні. "Тож люди з середніми та високими доходами почали більше відкладати "на чорний день". Навіть зменшення відсоткових ставок їх суттєво не відлякало. Після дуже короткого шокового відтоку під час весняного локдауну вклади населення до банків відновили зростання. І зростали цього (2020 - ред.) року темпами 27% річних. Правда, слід сказати, що кошти на поточних рахунках зростали швидше, ніж строкові депозити", - вказувала Рожкова.

Заступник голови НБУ при цьому висловила сподівання, що у 2021-му "зростатимуть не лише кошти населення в банках, а й терміни їх розміщення".

Нагадаємо, портфель гривневих кредитів банків населенню за січень 2021 року зменшився на 0,4% - до 167,7 млрд грн, на тлі підвищення банками відсотка за позикою у гривні на 1,1%. 

Українські Національні Новини

Економіка