ukenru
ukrayintsi-naykrasche-stavlyatsya-do-rosiyan-i-bilorusiv-a-do-romiv-naybilsh-uperedzheno-doslidzhennya

Українці найкраще ставляться до росіян і білорусів, а до ромів найбільш упереджено - дослідження

 • 9214 переглядiв

КИЇВ. 7 листопада. УНН. Найнижчий рівень етнічних упереджень в Україні до українців, білорусів і росіян, найвищий – до африканців і ромів. Про це свідчать дані опитування, проведенного Київським міжнародним інститутом соціології, передає УНН.

За даними КМІС, найменша соціальна дистанція серед громадян України простежується до україномовних і до російськомовних українців (індекс 2,2 і 2,7 відповідно), більшість опитаних готові допустити представників цих груп як членів своєї родини і близьких друзів. Потім йдуть білоруси (3,2) та росіяни (3,6).

Ставлення українців до поляків, євреїв, кримських татар, канадців, американців, німців тримається на приблизно однаковій соціальній дистанції 4,1-4,3. Завершують ієрархію соціальних дистанцій французи (4,4), румуни (4,7), африканці (5,2) і на останньому місці роми (5,4).

При цьому в КМІС уточнили, що бали наведені за адаптованою шкалою американського соціолога Еморі Богардуса, де для кожної етнічної групи з переліку респонденти мають відповісти, наскільки близькі стосунки вони готові допустити з представниками кожної з груп, визначивши таким чином соціальну дистанцію (мінімальна соціальна дистанція 1 - згоден допустити як члена родини, 2 - як близьких друзів, 3 - як сусідів, 4 - як колег по роботі, 5 - як жителів України, 6 - як гостей України, максимальна 7 - не пускав би в Україну).

Довідка. Наведені дані були отримані в ході соціологічного опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 6 по 16 вересня 2019 року методом особистого інтерв'ю. В ході дослідження було опитано 2035 респондентів, які мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (крім АР Крим) за 4-х ступеневою стохастичною вибіркою, що репрезентативна для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує: 3,3%. Похибка значення індексу ксенофобії для масиву в цілому 0.09.

Нагадаємо, рівень ксенофобії серед українців знизився за останній рік на 0,2 бали і досяг рівня 2013 року.

Українські Національні Новини

Суспільство