ukenru
ukrayinskiy-moryak-rozpoviv-pro-zatrimannya-v-irani

Український моряк розповів про затримання в Ірані

 • 12086 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Український громадянин, моряк Андрій Новічков, який близько двох років перебував в іранській в’язниці за звинуваченням у вбивстві, після прибуття в Київ розповів про своє затримання, передає кореспондент УНН.

"Затримали на пароплаві (в порту – ред.), сказали вийти, сказали, що їдемо у готель, завезли до суду, завели у кабінет, сказали – вбивця, іди геть. Усе. Вивезли, закрили, посадили", - розповів Новічков.

За його словами, чоловік, у вбивстві якого звинувачували моряка, сам вистрибнув за борт. Він підкреслив, що не мав з зазначеною особою конфліктів.

Моряк зазначив, що пізніше йому роз’яснили, яка міра покарання йому може загрожувати.

"Спочатку було висунуте звинувачення…. Потім було сказано, що це – смертна кара за вбивство", - додав він.

Новічков розповів, що лише після того, як він оголосив про голодування, його відпустили під особисту відповідальність консула без внесення застави.

Як повідомляв УНН, 8 січня стало відомо про звільнення з іранської в’язниці українського моряка Андрія Новічкова, якому загрожувала смертна кара.

Нагадаємо, у червні в Одесі було організовано флешмоб на підтримку одеського моряка Андрія Новічкова, який на той момент понад рік перебував в іранській в'язниці.

Крім того, на офіційному інтернет-представництві Президента України була розміщена петиція про захист громадянина України Андрія Новiчкова від смертної кари.

"17 січня 2017 року о 8:37 на судні Arezoo, під прапором Ірану, порт приписки Qeshm, стався інцидент. Молодший рядовий матрос Mohammad Bahranpoor, за національністю іранець, вистрибнув за борт. Свідком цієї події став Андрій Олександрович Новiчков. Він відразу ж, як того вимагає морський кодекс, підняв тривогу та організував рятувальні роботи. Тіло матроса знайдено не було. Після прибуття в Іран Андрія Олександровича Новiчкова зняли з судна і відвезли в суд, де пред'явили звинувачення у вбивстві", – йшлося в петиції.

Також у ній було вказано, що справа Новiчкова ведеться на перською мовою, якої він не розуміє, тому українець не знає, в чому і на підставі яких фактів його звинувачують.

Якщо суд шаріату визнав би українця винним, йому могла загрожувати смертна кара через повішення, зазначили автори.

Українські Національні Новини

Суспільство