ukenru
ukrayinskikh-moryakiv-mozhut-vidpustiti-pid-poruku-denisovoyi-do-zhovtnya-zmi

Українських моряків можуть відпустити під поруку Денісової до жовтня - ЗМІ

 • 11510 переглядiв

КИЇВ. 31 липня. УНН. Адвокат Микола Полозов вважає, що захоплених в Керченській протоці українських військовополонених моряків можуть відпустити до жовтня під особисту поруку уповноваженого Верховної ради з прав людини Людмили Денісової. У той же час високопоставлене джерело в російських дипколах заявило, що Москва готова передати 24 моряка Києву в разі отримання письмових гарантій, передає УНН з посиланням на “Известия”.

Так, за словами джерела видання, Росія не відмовляється від пропозиції відправити українських моряків додому, змінивши їм запобіжний захід і отримавши письмові запевнення від Києва, що всі підсудні продовжать участь в процесі над ними - як було раніше заявлено в ноті МЗС Росії, відправленій Україні. За словами джерела, Москва готова відпустити моряків на батьківщину, однак про припинення кримінального переслідування не йдеться.

«Як тільки відповідні особи в Росії отримають необхідний документ від України і вивчать його, можна буде обговорювати подальші кроки. Але ми від своїх слів не відмовлялися», - сказало джерело.

Тим часом, за словами адвоката Миколи Полозова, українська сторона вже почала роботу над реалізацією цієї пропозиції МЗС РФ.

«Український омбудсмен Людмила Денісова направила клопотання про особисту поруку через МЗС Росії в Слідче управління ФСБ. У російській ноті було зазначено, що необхідно надати письмові гарантії відповідно до кримінально-процесуального законодавства Російської Федерації. Особисту порука - форма гарантії участі особи, щодо якої не винесли вирок, в судових і слідчих діях», - сказав адвокат.

Він нагадав, що на поточний момент ці документи знаходяться в Слідчому управлінні ФСБ, але ще не дійшли до слідчого, у провадженні якого перебуває ця справа.

Саме він повинен у встановлений законом термін - три дні - винести з даного питання рішення.

Адвокат зазначив, що в разі задоволення прохання, моряків звільнять з-під варти. Якщо ж буде отримано відмову, то постанову можна буде оскаржити.

«Фактично ті пропозиції МЗС РФ, які були заявлені в ноті, реалізуються на практиці. Природно, після телефонної розмови президентів Володимира Путіна і Володимира Зеленського і була подана відповідна форма про поруку», - сказав Полозов.

Лефортовський районний суд Москви 17 липня продовжив на три місяці арешт українських моряків.

Однак, як пише видання, адвокат запевнив, що українці можуть опинитися вдома раніше цього терміну, оскільки для зміни запобіжного заходу з арешту на поруку не потрібно засідання суду, слідчий вправі вирішити питання самостійно.

Нагадаємо, раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що 18 липня підписала клопотання до керівника СУ ФСБ РФ Михайла Шишова про прийняття рішення про обрання її особистої поруки в якості запобіжного заходу для військовополонених моряків, які перебувають в Лефортовському СІЗО. Посольство України в РФ передало через МЗС РФ ці документи в ФСБ РФ і зараз вони знаходяться на розгляді керівника СУ.

Українські Національні Новини

Політика